Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A CIB-nél sem lesz frankhitel

2008.10.28. 12:46
Újabb bank döntött úgy, hogy leállítja svájci frank alapú hitelezését, ezúttal a CIB függeszti fel ezen hitelek befogadását október 30-tól. Euró és forintalapú hiteleinek kondícióját pedig módosítja a bank.

A CIB Bank is úgy döntött, hogy megszünteti svájci frank alapú hitelezését – értesült az Index. Információink szerint a bank október 30-tól függeszti fel a svájci frank alapú ingatlanalapú hiteligénylések befogadását. Ezentúl csak euró- és forintalapú hiteleket adnak.

Az életbiztosítással kombinált hiteleknél nem alakítanak ki forint- és euróalapú konstrukciót, így ez a terméktípus megszűnik, mert eddig is csak svájci frank alapon lehetett igényelni. Van néhány terméke a banknak, mely szintén csak svájci frank alapon volt igényelhető, ezekre kialakítanak forint- és euróalapú konstrukciót is, így november 3-tól folytatják az értékesítést.

Módosulnak a forint- és euróalapú hitelek konstrukciói is, forintalapú lakáshiteleknél például 9,99 százaléktól (második évtől 10.99 százalék) 12,49 százalékra nő a kamat – az emelés az alapkamat múlt heti emelésének köszönhető. Euróalapú hiteleknél 2,99 (második évtől 5,49) százalékos kamat 7,99 százalékra nő. A kezelési költség egyik esetben sem változik.

A CIB Banknál szigorítják a hitelminősítés szabályait is, csökkentik a finanszírozási arányt: jövedelemvizsgálat mellett igényelt hiteleknél maximum 80 százalék, jövedelemvizsgálat nélkül igényelt hiteleknél maximum 50 százalék lehet a hitelösszeg. A KHR rendszerben (régebben BAR-lista) szereplőknek is megnehezítik a hiteligénylést, nem adnak hitelt annak, akik az elmúlt hat hónapban nemfizetés miatt szerepeltek a feketelistán.

Az elmúlt hetekben több bank jelentette be, hogy felfüggeszti a svájci frank alapú hitelezést. Elsőként az MKB Bank lépett, ők a teljes devizahitelezést szüntették meg határozatlan időre. A Raiffeisen Bank két lépésben vonta vissza a svájci frank alapú hiteleket, először a vállalkozásoknak, később már a lakosságnak sem voltak elérhetők ezek a hitelek.

Emellett szigorításokat is bejelentettek a bankok, az OTP például emelte a hitelkamatokat, növelte a kötelező önrészt, a Raiffeisen Bank szigorított a személyi kölcsönökön, emelte a kezelési költségeket.