Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zacskós Szimfi nagyon olcsóért

2003.03.24. 12:14
Minden eddiginél olcsóbban füstölhetnek az olcsó blázok rajongói, mivel a Reemtsma debreceni dohánygyára sodrós verzióban is kihozza a Pakli szivarkát, illetve Mustang, Főnix és Symphonia cigarettamárkáit - írja Népszabadság. A cégnél nem számítanak arra, hogy a függők tömegével állnak át a manuális módszerre - tudta meg az Index.
Míg egy szál Szimfi a dobozból kihúzva 16 forint 60 fillérbe kerül, saját kezűleg tekerve 5 forintra jön ki az egy szálra jutó dohány - kalkulál a Népszabadság. (A 40 grammos Symphonia vágott dohány 270 forintba fog kerülni, míg egy doboz Szimfi az április eleji jövedékiadó-emelés után 330 forint körül lesz.) A lap egy forinttal számolja a papírköltséget, így egy szál sodort Symphonia hat forintra jön ki. Szerintünk reálisabb 4 forintos papírköltséggel kalkulálni, így 9 forint és két perc precíziós kézimunka áll szemben 16 forint 60 fillérrel.

Nagy a különbség az adóban

A látványos árkülönbség oka az, hogy a kormány a nagyobb költségvetési bevételekre kacsintgatva április elsejétől jelentősen, húsz százalékkal emeli a cigaretta jövedéki adóját. Nyolc hónapon belül ezt beszámítva 40 százalékkal ugrott meg az adótartalom. Eközben a vágott dohány adója elsejétől csak 3 százalékkal emelkedik.

Kürt alakú Munkás?

Magyarországon nem népszerű dolog a cigisodrás. Annak ellenére, hogy az áremelések miatt az elmúlt három évben megduplázódott a vágott dohány forgalma, ez még mindig csak a teljes piac 5 százalékát jelenti.

Ez most gyökeresen megváltozik? Nemsokára természetes látvány lesz a kocsmapultnál dülöngélve kürt alakú Munkást sodró alkoholista törzsvendég? Megkérdeztük magát a dohánygyárat, ám kiderült, ők maguk sem számítanak áttörésre, még az árérzékeny Symphonia-, Főnix-, Mustang- és Paklifogyasztók körében sem. "Pár százalék mehet át, nem számítunk nagy népmozgásra" - mondta egy rekedtes hangú, ám neve elhallgatását kérő szakember.

A cégcsoport terméke a Rizla papír, így nem hoznak ki saját márkanév alatt futó papírokat - tudtuk meg. A sodrós dohányok között nem lesz light verzió.

A legális kapudrog?

A Népszabadság cikke szerint a vágott dohány egészségügyi szempontból káros, mivel általában nem használnak hozzá füstszűrőt, zacskóján nem kötelező feltüntetni a nikotin- és kátránytartalmat, ráadásul "megkönnyíti egyes lágy drogok használatát". El sem tudtuk képzelni, mit jelenthet ez a félmondat, ezért megkerestünk egy neve elhallgatását kérő alkalmi könnyűdrog-fogyasztót, de ő valószínűtlennek nevezte, hogy a sodrós cigaretta mintegy kapudrogja lenne a marihuánának és hasisnak.