Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Megháromszorozódott a feketecigaretta ára

2006.08.21. 13:13
Tíz hónappal ezelőtt még 22 százaléknyi illegális cigaretta forgott a magyar piacon, de a vámosoknak sikerült leszorítaniuk az arányt 13 százalékra. A feketepiacon az átlagcigaretta ára 100-150-ről 300-330 forintra emelkedett.

Többek között a csempészek elleni hatékony fellépés következtében piaci szereplők felmérése szerint a 2005. szeptemberi 22 százalékról az idei év júliusára 13 százalékra csökkent az illegális kereskedelem részaránya a hazai cigarettaforgalomban - mondta Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) rendészeti főigazgatója.

Az idén augusztus 15-ig a pénzügyőrség több mint 38 ezer esetben indított eljárást cigarettacsempészet miatt, és összesen 856 ezer karton dohányárut foglaltak le - mondta a vezérőrnagy.

A dohányáru három forrásból kerül az illegális forgalomba: megjelentek a hamisított cigaretták, amelyek súlyosan károsítják az egészséget, s gyakran nem felelnek meg az európai uniós előírásoknak. Bűnözői csoportok az unióban gyártott és onnan legálisan kiszállított dohánytermékeket csempésznek vissza az EU-ba, s továbbra is jelentős a silány minőségű román és ukrán cigaretták illegális behozatala - közölte az igazgató.

A tavaly ősszel indult fokozott ellenőrzés hatásai a feketepiaci árakon is érzékelhetők, a közepes árfekvésű cigaretta dobozonkénti ára a korábbi 100-150 forintról 300-330 forintra emelkedett - tette hozzá.

Bencze József elmondta, hogy a VPOP szigorú ellenőrzés mellett az országban több helyszínen a hónap végéig mintegy félmillió karton cigarettát semmisít meg. A belföldi illegális raktárak kiürülését követően, a csempészet elleni fellépés hatására a havi belföldi legális forgalom 5-8 százalékkal múlja felül az elmúlt év hasonló időszakának adatait - mondta Sánta János, a Magyar Dohányipari Szövetség tiszteletbeli elnöke.