Vencel
13 °C
23 °C

A dohányosok a legjobb adófizetők

2008.05.15. 07:21
A közkedvelt cigarettamárkák adótartama mostanra euróban és százalékban is eléri az uniós irányelvnek megfelelő szintet. Egy nagyjából 500 forintos cigi áfája és jövedéki adója így 400 forint körül van.

Az erős forintnak köszönhetően euróban és százalékban is eléri a magyar cigaretta adótartalma az uniós irányelvnek számító szintet, legalábbis a közkedvelt márkák árára vetítve. Az olcsóbb, 500 forint alatti termékeknél még némi felzárkóztatásra van szükség, de ha a gyártók érvényesítik az áprilisi adóemelést, ez is meglehet.

Az ár több mint fele jövedéki adó

A legnépszerűbb kategóriába (MPPC) tartozó termékek ára 490 és 520 forint körül mozog, gyártótól függően. A magasabb árral számolva egy doboz cigaretta jövedékiadó-terhe áfával együtt nagyjából 390-400 forint, ez a fogyasztói ár 75-77 százaléka. Ha csak a jövedéki adó tételes és százalékos szintjét vesszük alapul, akkor jelenleg az 520 forintos termék jövedéki terhe meghaladja az elvárt 57 százalékot.

Ma azért nehezebb számolni a cigarettára rakodó jövedékiadó-terhet, mert a jogszabályok az MPPC-t tekintik etalonnak. Ugyanakkor a fogyasztói kosárban egyre nagyobb szerepet kap a legolcsóbb terméknek számító Value for Money. Ennek előretörése némileg felborította a számítási metódusokat. Ennek ellenére valószínűleg nincs veszélyben az uniós irányelvek megvalósítása a piacon.

A sokk után magunkhoz tértünk

Az adatok szerint tavaly a feketekereskedelem visszaszorulásával valamivel több mint 16,2 milliárd szál cigaretta fogyott, vagyis a piac újra magához tért a 2002-2004-es sokkoló adóemelési időszak után. Abban az időben csaknem 90 százalékkal nőtt a termék jövedékiadó-terhe.

Emiatt elszabadult a feketepiac és drasztikusan csökkent a legális fogyasztás. Ma ezer szálra vetítve 7800 forint a cigaretta tételes adója, és 28,2 a százalékos adómérték szintje. Ez az MPPC-nél 7,718 forintot jelent szálanként és durván 150 forintot dobozonként. Minél olcsóbb egy termék, annál kisebb a százalékos adómérték.

Ám a szuperolcsó kategória túlzott előretörését megakadályozandó minimális adószint is érvényben van a dohánytermékeknél. Ez jelenleg 14 460 forint ezer szálanként, vagyis dobozonként csaknem 300 forintot kell minimálisan adóznia a gyártónak. Erre rakódik rá a költsége és az árrés, illetve az áfateher. Ezzel számolva a szuperolcsó kategória sem tud jelentősen olcsóbb lenni az eggyel felette levő csoportnál.