József, Bánk
-7 °C
0 °C

Életbiztosításért részvényt ad a magyar biztosító

2008.05.22. 15:25
Jövő hétfőn kezdi meg első termékeinek értékésítését a CIG Közép-Európai Biztosító Zrt. A több magyar magánszemély tulajdonában álló biztosító januárban megjelenik a román piacon, itthon akkortól vagyonbiztosításokat is kínálnak. A CIG öt éven belül piacvezető akar lenni, tőzsédre készül és Warren Buffett alapjába is befektet.

Pannónia Életbiztosítás néven május 26-án kezdi meg első termékének értékesítését a CIG Közép-európai Biztosító Zrt., amely januártól vagyonbiztosítást is kínál, és akkor indul a cég román leányvállalata életbiztosításokkal - jelentette be a biztosító sajtótájékoztatóján Járai Zsigmond, a felügyelőbizottság elnöke. A volt pénzügyminiszter és jegybankelnök elmondta, hogy a szerdai közgyűlésen duplájára a jegyzett tőkét.

Nyolcmilliárd forint kell

Járai korábban, az Indexnek adott interjúban az akkor még csak formálódó biztosítós elképzelésekről azt mondta: "életbiztosítóként indulnánk, később vagyonbiztosítással, jelzáloghitel-közvetítéssel is szeretnénk foglalkozni, hiszen egy biztosító elég nagy ügynökhálózatot igényel, amit több területen ki lehet használni".

A volt jegybankelnök arról is beszélt, hogy a többek között Straub Elek volt Magyar Telekom-vezérrel, Szapáry György volt MNB-alelnökkel és Nobilis Kristóffal, az Index tulajdonosával gründolt biztosító menedzsmentje már bizonyított biztosítási területen. A tőkét elégnek mondta ahhoz, hogy elinduljanak, de hozzátette: "később majd emelni kell, az első 4-5 évben legalább nyolcmilliárd forintra van szükség. Elképzelhető, hogy tőzsdére megyünk, és a tőke egy részét így biztosítjuk".

A tulajdonosok a jegyzett tőke 40 százalékát alapításkor, a második negyven százalékát szerdán fizették be. Romániában jövő januárban működni kezd a cég életbiztosítója, Bulgáriában is tárgyalnak leányvállalat alapításáról, míg Szerbiában egyelőre háttérbe szorult ez a terv.

Sötét kép, előrehozott választás

A felügyelőbizottság elnöke a befektetési környezet vázolásakor sötét képet festett, de optimistáknak nevezte a tulajdonosokat. Mint mondta, különben nem vágtak volna bele egy tisztán magyar tulajdonú biztosító alapításába. "Előrehozott választás várható, minél előbb, annál jobb, utána pedig gazdasági reformot kell indítani az ország versenyképességének helyreállítására" - mondta Járai Zsigmond.

Horváth Béla vezérigazgató elmondta, hogy a CIG 5 éven belül piacvezető akar lenni Magyarországon, és tervezik a tőzsdei bevezetést is. Az értékesítés több csatornán indul, jelenleg 100 saját ügynökük van, akiknek a száma 2-3 éven belül elérheti az ezret. Emellett együttműködnek értékesítési hálózatokkal is, stratégiai partnerük a BrokerNet.

Buffett-részvényeket is vesznek

A cég befektetési jellegű biztosításai mögött 14 eszközalap található, forintban és devizában is tartható a felhalmozás, illetve kötvények, részvények is vannak a kínálatban. Újdonság a magyar kínálatban a Warren Buffett eszközalap, melyhez magán befektetőként nehéz lenne hozzájutni, mivel egy részvény ára 120 ezer dollár. Viszont az elmúlt 30 évben átlagosan 25 százalék volt az éves hozama - jellemezte a vezérigazgató. Az eszközalapokat az Aegon, a Concorde, s Credit Suisse, az OTP és a Pioneer alapkezelők kezelik. A CIG háromhavonta kíván új termékkel piacra lépni.

A biztosító indulását engedélyező korábbi PSZÁF-határozat alapján a CIG tulajdonosai között döntően magánszemélyek szerepelnek, köztük például Nobilis Kristóf, az Index tulajdonosa, Straub Elek volt Matáv-vezér, Martonyi János volt külügyminiszter, Mándoki Zoltán, Korányi G. Tamás, Kieselbach Tamás, Szapáry György, Missura Gábor Jenő. Alapító továbbá hat cég, a Lakis Szolgáltató Kft., H-Hűvösvölgy Tanácsadó Kft., Vinton Vagyonkezelő Kft., Kaptár Befektetési Zrt., a londoni székhelyű LB UK RE Holding Limited, és a P4Z Befektetési Kft, valamint a budajenői Horváth Művészeti Alapítvány.