Újra drágul a cigaretta

2003.03.06. 09:05
Április 1-jén 20 százalékkal emelkedik a cigaretta jövedéki adója, így tavaly január 1-je óta 53 százalékkal nőtt a dohánytermékek közterhe. Az emelést követően a magyarországi árak lesznek a legmagasabbak a térségben.
Április 1-jén 20 százalékkal emelkedik a cigaretta jövedéki adója. Ezzel együtt, tavaly január 1-je óta, 53 százalékkal nőtt a dohánytermékek közterhe - mondta Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke azokkal a napokban megjelent hírekkel kapcsolatban, miszerint 2008-ig a Magyarországon forgalomba kerülő cigaretták adója lényegesen nem kell, hogy emelkedjen.

Az említett, összesen 53 százalékos adóteher-növekedés 28 százalékkal drágította meg a cigarettákat. Az április 1-jei adóemelést követően a magyarországi árak lesznek a legmagasabbak a térségben az uniós tagjelölt, és a cigaretták jövedéki adóemelését illetően ugyancsak halasztást kapott nyolc ország közül.

Az uniós jövedéki adó követelményeinek teljesítéséhez 2004-2008 között a legoptimistább számítások szerint is éves szinten 12-14 százalék közötti jövedékiadó-emelések várhatók, s ez a cigaretta fogyasztói árának évi átlagos 8-10 százalékos emelkedését eredményezi - jegyezte meg a dohányipari szövetség elnöke.