Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágább cigaretta, mellékhatásokkal

2003.09.25. 08:50
A jövedéki adó emelkedése miatt a gyártók szerint 20 százalékkal zsugorodhat a cigaretta legális piaca, s ezért nem nő, hanem szinten marad a termékből befolyó jelenlegi állami bevétel.
A cigarettagyártók szerint a jövedéki adó 35 százalékos emelése - a jelenlegi fogyasztással számolva - 20-30 milliárd forint többletbevételt hozhatna az államkasszába. Ám a közteher növekedése a közkedvelt márkák árára vetítve átlagosan 20 százalékos fogyasztóiár-erősödést hozhat, ami akár ugyanilyen mértékű forgalomcsökkenéshez is vezethet. Amennyiben a számítások valósnak bizonyulnak, a költségvetés elesik a kívánt bevételnövekedéstől, s a forgalomcsökkenés hatására az államháztartásba továbbra is - áfa nélkül - a jelenlegi 140-150 milliárd forint áramlik. A kormány eszerint jövőre tehát aligha profitálhat az emelésből. Ettől függetlenül a Pénzügyminisztérium (PM) 15 milliárd forint pluszbevételre számít - derült ki a szaktárca tájékoztatójából.

Kitolt emelés

h i r d e t é s
Az áremelkedés miatt decemberben - szokás szerint - nagyobb mennyiségű zárjegyet vásárolnak a gyártók, hogy az áremelkedést hetekkel kitolják. A drasztikus adónövekedés tovább gerjesztheti az ilyenkor amúgy is heves felvásárlási kedvet. Az Európai Unióba (EU) tartó szomszédos országok cigarettaárai jelentősen elmaradnak a magyartól. Legálisan jöhetnek tehát majd be az akár több mint 100 forinttal olcsóbb termékek (a fejenként behozható mennyiség 800 szál, vagyis 40 pakli [doboz] cigaretta lesz). Szlovákiában egy pakli cigaretta most 310, Szlovéniában 395, Lengyelországban pedig csak 215 forint.

Leépítés

Az adóemelkedésnek emellett más kedvezőtlen mellékhatásai is lehetnek. Az egyik gyártó, a Reemtsma Debreceni Dohánygyár Kft. már úgy nyilatkozott, hogy a várható forgalomcsökkenés miatt az ágazatban létszámleépítések is előfordulhatnak. Tar Ágnes, a Philip Morris Magyarország Kft. szóvivője pedig lapunknak elmondta: a cég ugyan jelenleg nem tervez átalakításokat gyáregységében, ám ahhoz, hogy a jövőben megőrizze eredményeit, kiszámítható gazdasági környezet és szabályozás szükséges. Bede Rita, a BAT British American Tobacco Magyarország Kft. szóvivője szerint a várható adóemelés minden eddiginél tudatosabb és keményebb költséggazdálkodásra szorítja a céget. Meglehetősen árnyaltan úgy fogalmazott, hogy a foglalkoztatottakkal szemben vállalt felelősséget csak kiszámítható és stabil gazdasági, illetve jogi környezetben tudják érvényesíteni.

A PM a gyártókkal folytatott egyeztetést követően kitartott amellett, hogy a termék jövedéki adója január elsejével legfeljebb 17,6 százalékkal emelkedik. Még később is ragaszkodott ehhez a számhoz. A jelenleg várható adónövekedés tehát váratlanul érte a piacot, ami akár rövid távú stratégiaváltásra ösztönözheti a gyártók "értékesítési gépezetét". Amennyiben a kormány a jövedéki adóra vonatkozó javaslatát a parlament elfogadja, úgy a cigaretta a régióban Magyarországon lesz a legdrágább.

Ötvennyolc százalékos közteher

Bár jelenleg is érvényes a termékre vonatkozó derogáció, mégis az adóemelkedéssel a termék közterhe a fogyasztói árra vetítve 58 százalékra nőhet, egy százalékkal átlépve az uniós szintet. (Az EU szabályozásában a fogyasztói árra vetített 57 százalék, de ezer szálra vetítve minimum 64 euró szerepel, ezt a szintet még nem érné el a magyar cigaretta közterhe, nagyjából 10 euróval maradna el attól.) A termék forgalmának esetleges visszaesése azonban nemcsak a gyártókat, hanem a magyar háttéripart is komolyan érintené. Ma mintegy 15-20 ezer embernek jelent megélhetést a dohánytermesztés. Bitner Imre, a nyíregyházi dohányfermentáló vezérigazgatója szerint a magyar háttéripar egységes abban, hogy a helyzetet tárgyalások útján rendezzék, bár egy-egy termelő nem zárkózott el a demonstráció lehetőségétől sem.

Az esetleges adóemelkedéssel ugyanis számításuk szerint kétezer tonna dohánnyal kevesebbet lesznek képesek majd eladni, ami 20-25 százalékos kiesést jelent. A termesztés 85 százalékát a szabolcsi régió, a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő terület adja. A bevételkiesés pedig tovább növelheti a munkanélküliséget. Bitner szerint a helyzetet úgy lehetne megoldani, hogy a kormány tartaná magát a korábbi, a derogációnak megfelelő terveihez, amely minden számítás szerint valós költségvetési többletet eredményezne. A lépés egyébként nemcsak a termelőket, hanem a trafikosokat is komolyan érinti, akik jelenleg dobozonként bruttó 20-25 forintot keresnek. Szabóné Szabados Katalin, a Dohányboltosok Egyesületének elnökségi tagja szerint nem kizárt, hogy a jövőben eltűnnek a szakboltok.