Oszkár
20 °C
29 °C

Beszűkülhet a cigarettapiac

2003.10.14. 08:31
A kormány jövőre a legális cigarettafogyasztás mindössze tíz százalékos csökkenésével számol, ám az e piacról tervezett adóbevételnövekedés ennél nagyobb visszaesést valószínűsít.
A Pénzügyminisztérium jövőre tíz százalékos cigarettafogyasztás-csökkenéssel számol a jövedéki adó jelentős növelése nyomán várható fogyasztóiár-emelkedés miatt - derült ki a költségvetési törvénytervezetből. A szaktárca 2004. január 1-jétől 35 százalékkal kívánja emelni a dohánytermékek jövedéki adóját.

Mivel a jelenlegi adóbevétel évenként 140-150 milliárd forint, tíz százalékos forgalomcsökkenéssel számolva hozzávetőleg 30-35 milliárd forint többletbevételhez juthatna az állam. Csakhogy a szaktárca korábban úgy nyilatkozott, hogy mindössze 15 milliárd forint többletbevételre számít a cigaretta jövedéki adójának növeléséből.

Folyamatos csökkenés

Ez pedig sokkal inkább a piac húsz százalékos zsugorodására utal, mint tíz százalékosra. Az idei fogyasztás-visszaesést a PM két százalékra tervezte, ami az előző évekhez képest jóval szerényebb.

A kilencvenes évek óta folyamatosan zsugorodik a cigarettapiac, az utóbbi években a gyors áremelkedések miatt évente rendre 3-5 százalékkal. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség főtitkára a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a minisztérium prognózisa ellenére is a legális piac húsz százalékos csökkenésével számolnak jövőre.

Arról egyelőre nincs pontos képe, hogy mennyivel csökkenhet idén a legális cigarettafogyasztás, ám úgy véli, a tavalyi áthúzódó és az áprilisi jelentősebb jövedékiadó-emelések miatt bekövetkezett árdrágulás hatására a csökkenés öt százalék körül alakul.