Ágnes
-1 °C
2 °C

Drágul a cigaretta

2004.02.03. 09:02
Valamivel kevesebb mint tizenöt százalékkal, 365 forintról 415 forintra nő a közkedvelt cigaretták, így például a legkeresettebb Sopianae fogyasztói ára. Bede Rita, a márkát forgalmazó British American Tobacco Magyarország Kft. szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy új árlistájuk már a területi képviselőknél van.
Február közepéig a raktáron lévő, olcsóbb termékeket értékesítik az üzletek. Ezt követően már a január elsejétől jelentősen megnövelt adótartalmú termékek kerülnek a polcokra. A kereskedőktől származó információk szerint a másik nagy gyártó, a Philip Morris Magyarország Kft. még nem adta közre új árlistáját.

A Pall Mall, a Multifilter, a Kent és a Marlboro is drágul

A szintén kedveltnek számító, magasabb árkategóriába tartozó termékek, így a Pall Mall és a Multifilter ára várhatóan 415 forintról 470 forintra növekszik és az 505 forintos cigaretták, mint a Kent, vagy a Marlboro 560 forint körüli áron lesznek kaphatók. A cigaretták jövedékiadó-tartalma január elsejével harmincöt százalékkal növekedett.

Jelenleg a tételes adótartalom - amelyet a gyártók ezerszálanként fizetnek - 6450 forint, a százalékban számolt közteher pedig - amelyet egy doboz fogyasztói ára után kell fizetni - huszonhárom százalékra nőtt.

Egy csomag cigaretta árának több mint fele adó

A NAPI Gazdaság számításai szerint így egy pakli - immáron 415 forintos - cigaretta adótartalma 224,45 forint. Ugyanakkor a rendelkezésre álló számok szerint az új fogyasztói árból kalkulálva a jövedékiadó-növekmény mindössze valamivel több mint 30 százalékban érvényesül. Tehát a gyártók a maradék öt százalékot továbbra is átvállalják. Így az év további részében nem kizárt egy újabb, a jelenleginél kisebb árnövekedés, amely után a fogyasztói árra vetítve a termék közterhe ötvenegy-ötvenkét százalék lesz.

Az uniós követelmények szerint egy doboz cigaretta jövedékiadó-tartalmának el kell érnie az ötvenhét százalékot vagy ezer szálra vetítve a 64 eurót, amely dobozonként 1,28 eurós adótartalmat jelent. Az uniós fizetőeszköz jelenlegi árfolyamával számolva ez 335 forint körül van. Ehhez képest a közkedvelt márkák adótartalma 224,45 forint, vagyis még messze elmarad a követelményektől. A Pénzügyminisztérium a 2004-es költségvetésben átlagosan 10 százalékos cigarettaforgalom-visszaeséssel számolt, míg a gyártók nem tartják kizártnak a 20 százalékos csökkenést sem.

A trafikok forgalma csökken, a feketepiac virágzik

A legforgalmasabb hipermarketek dohányboltjaiban egyelőre nem tapasztaltak forgalom-visszaesést, ugyanakkor a leginkább árérzékeny vevőkörrel rendelkező trafikok némelyike már huszonöt-harminc százalékos forgalomcsökkenést szenvedett el, leginkább azért, mert szerintük élénkült a feketekereskedelem és a fogyasztók decemberben nagy mennyiségű terméket vásároltak fel. A kis trafikok forgalomváltozását általában némi csúszással követi a piac többi szereplőjéé is.

A fogyasztás csökkenése közegészségügyi szempontból kívánatos, a dohányzás okozta ártalmak visszaszorulásával jelentős költség takarítható meg a társadalombiztosításnál, ám a Dohányboltosok Országos Egyesülete szerint a feketepiac látványos élénkülése miatt nem csökken szignifikánsan a fogyasztás. Szerintük már olyan helyeken is megjelentek a feketézők, ahol eddig nem árultak. A helyzet december óta romlik és a kis boltosok egyelőre nem látják, hogy az illetékes szervezetek tennének valamit az ügyben.