Eltűnik a cigireklám a boltokról

2004.09.09. 08:13
Köztéri reklámozásnak minősül, így tilos az üzletek homlokzatán cigarettát hirdetni - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. Egyelőre nem tudni, mennyi bevételtől esnek el a boltosok.
Tilos a kiskereskedelmi egységek homlokzatán cigarettamárkákat reklámozni - hangzik a Legfelsőbb Bíróság precedens értékű ítélete. Az Országos Dohányfüstmentes Egyesület több esetben kezdeményezett kiskereskedelmi egységek ellen pert azzal az indokkal, hogy a dohánytermékek köztéri reklámozásának tilalma az üzletek homlokzatára is kiterjed.

A dohányipar elfogadja a döntést

Bede Rita, a BAT British American Tobacco Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: tiszteletben tartják a Legfelsőbb Bíróság jogértelmezését, leveszik a homlokzatokról a márkáik hirdetéseit, sőt arra kérik a többi dohánygyártót, hogy azok is tegyenek így. Mindazonáltal az iparág értelmezése szerint a termékek eladáshelyi kommunikációja, vagyis a kiskereskedelem alkotmányos szólásszabadsága az üzletek homlokzatára is kiterjed - tette hozzá Bede Rita. Másik három peres ügy még az Alkotmánybíróság előtt fekszik, jogértelmezésére várva.

Pénztől esnek el a boltosok

A Legfelsőbb Bíróság döntését követően a kis dohányboltok tulajdonosai attól tartanak, hogy csökken üzletük reklámértéke, ugyanis a szakboltok jelentős részben - a cigaretta szűk árrése miatt - reklámszerződéseket kötöttek a gyártókkal, ezzel növelve egyébként folyamatosan csökkenő hasznukat. A döntéssel a Dohányboltosok Szövetsége nem ért egyet: belátják, hogy élelmiszerüzleten nincs keresnivalója egyetlen cigarettareklámnak sem, ám a szakboltoknál a homlokzati hirdetmény gyakorlatilag cégérként szolgált. Egyelőre nem lehet kiszámítani, hogy mennyivel kevesebb reklámárbevételhez jutnak majd az üzletek, ugyanis ezeket a szerződéseket az üzlet csomagban köti meg a gyártóval, így egybeszámolják az üzleten belüli felületeket és az üzleten kívülieket. Az egyesület szerint ez majd év végén, az újabb szerződések megkötésekor derül ki.  • Hírek
  • Bankszámla