Benedek
-4 °C
5 °C

A magyar államnak is jó üzlet a dohányzás?

Nem csak a cseh költségvetés "nyert" azon, hogy a dohányosok korán halnak, előtte pedig - a dohányipari cégekkel együtt - nagy adóbevételhez juttatják az államkasszát: egy, az Index birtokába került tanulmány szerint a magyar büdzsé is gyarapszik a dohányzás révén. Cigarettaellenes szervezetek szerint a költségvetés szaldója nem pozitív, mivel 230 milliárd forint kiesést okoz az elhunytak kieső jövedelemtermelése. A morbid számháború eldönthetetlen, bár sokan gyanakszanak arra, hogy a kormányok lanyha reagálásának oka az adó-milliárdokban keresendő.
Ha a közvetlen be- és kifizetéseket nézzük, az államnak kétszer akkora bevétele származik a dohányipartól, mint amennyi kiadást okoz a dohányzás. 1999-ben a költségvetés 131 milliárd, 2000-ben 155 milliárd forintot szerzett a dohányipari termékek jövedéki adójából és áfájából, míg körülbelül 74 milliárdot költött a dohányzás következményeinek orvoslására (betegségek kezelése, gyógyszerek, tűzkárok elhárítása). Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Magyar Dohányipari Szövetség rendelt meg tavaly a KPMG-től.

Telnek a temetők, telik a kassza?

Csehországban nagy vihart kavart az a Philip Morris megbízásából készült tanulmány, amely azt mutatta ki, hogy a költségvetés jól jár a dohányosok korai halálával. Az Arthur D. Little International elemző cég azt állította, hogy az ország költségvetése 1999-ben 147 millió dollárt nyert azon, hogy az időnek előtte meghalt dohányosoknak nincs többé szükségük egészségbiztosításra és öregkori ellátásra, és ehhez jön természetesen a dohánytermékekből származó adóbevétel. Az anyagot a dohánygyártó azért rendelte meg, mert a cseh kormány azt állította, hogy a dohányzás miatti egészségügyi kiadások lassítják az ország gazdaságának fejlődését.

Az ufók távolról manipulálják a láncdohányos Zemant

Tényfeltáró kommandónk kis csemegét talált a Filter Online című antidohányos hírlevélben. Milos Zeman cseh miniszterelnök a Philip Morris-féle tanulmány elkészültének idején a következőt nyilatkozta a The Wall Street Journalnek: "Azért dohányzom, hogy stabilizáljam a cseh költségvetést. És mivel dohányzom, előbb fogok meghalni, mint a nemdohányzók. Az államnak így nem kell nyugdíjat folyósítania nekem." (Ál) információnk: Zeman apját valójában Arthur D. Little-nek hívják.

Nem számoltak a kieső munkával

Patai András a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta: Magyarországon 2000-ben a KPMG végzett hasonló felmérést. Az elemzés csak a közvetlenül összehasonlítható költségeket vette figyelembe, tehát a cseh tanulmánnyal ellentétben nem számolt a kieső munkával, illetve a halálozás miatt megspórolt kiadásokkal.

De mégis

Az Index Rossz Lelkiismeretű Dohányos Egysége azonban sasszemmel vizslatta az elemzést, és hogy, hogy nem, mégis talált benne egy passzust, amely - igaz, csak részben - kitér a közvetett költségekre, illetve haszonra. Eszerint a vizsgált időszakban negyvenezer olyan ember akadt, aki a dohányzás miatt - akár azért, mert belehalt, akár mert belerokkant - nem dolgozott, pedig egyébként dolgozott volna. Az ő munkájukhoz köthető elmaradt államháztartási bevétel 40 milliárd forintra tehető.

Ezek szerint az állam még ezen 40 ezer állampolgár kieső adójával együtt is jól jár (a 74+40 milliárd még mindig kevesebb a 131 milliárdos bevételnél), és ez a számítás nem is vette figyelembe a cseh tanulmányban felhasznált tételeket (pl. a ki nem fizetett nyugdíj), melyek oly nagy felháborodást váltottak ki.

Szűkszavú érdekvédők

Több civil- és egészségügyi szervezetet is megkérdeztünk, hogy az említett adatok szerintük megfelelnek-e a valóságnak, azonban senkit sem találtunk, aki alátámasztotta vagy cáfolta volna a számokat. Néhányan úgy gondolták, hogy a tanulmány rengeteg tényezőt nem vett figyelembe és a bevételek és kiadások között akár nagyságrendi eltérés is lehet - az állam kárára.

Sokba' van, hogy annyit köhögnek

Dr. Szilágyi Tibor, az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány ügyvivője így fogalmazott Ausztráliából írt emailjében: "Sehol nem kerül említésre, sőt a dohányzás társadalmi kárait vizsgáló tanulmányok is csak most kezdenek odafigyelni arra, hogy a dohányos ember nagyobb valószínűséggel betegszik meg heveny légúti betegségekben is dohányos karrierje során(pl. influenza, légúti hurut, stb.). E betegségek gyógyításának (vagy kivizsgálásának) összes költségei messze meghaladják pl. egy, tüdőrák miatt megbetegedett páciens kezelésének költségeit. Gondoljunk csak az elfogyasztott antibiotikumokra, melyeknek nagy részét a TB állja, nem a dohányos."

Az állami pénz öl és butít

A dohányzásellenes aktivisták úgy vélik, hogy a dohányzást azzal sem lehet védeni, hogy az esetleg nyereséget hoz az államnak. Sokan közülük a jelentős bevételekkel magyarázzák az állam tehetetlenségét a felvilágosításban. Az Index Rossz Lelkiismeretű Dohányos Egysége a cikk elkészítése során mindenestre azt tapasztalta, hogy a költségvetés által eltartott egészségügyi szervezetektől semmiféle becslést, adatot, értékelhető információt nem sikerült szerezni a témában.