Jövőre 10 százalékkal drágulhat a cigaretta

2002.10.03. 10:37
A kormány ígérete ellenére több mint tíz százalékkal drágul a cigaretta jövőre. A kabinet a költségvetési törvényben újra adót kíván emelni, miközben a jövő évre tervezett növelést már idén augusztusban végrehajtotta - írja a Népszabadság.
A Népszabadság értesülése szerint jövőre újra jelentős mértékben drágul a cigaretta, a kormány ugyanis 2003 áprilisától meg kívánja emelni a cigaretta jövedéki adóját. A lap úgy tudja, a cigaretta fix összegben, ezer szálra meghatározott jelenlegi 4200 forintos adója 4950 forintra emelkedne, a százalékos mértékű jövedéki adó pedig ezzel párhuzamosan 18-ról 20 százalékra növekedne.

A lap értesülése szerint a módosítást nem az adótörvényekben, hanem a költségvetési törvényben kívánja véhrehajtani a kabinet. A pénzügyi tárcánál a Népszabadság érdeklődésére azt közölték: a jövő évi büdzsé tervezése során többféle lehetőséget vizsgálnak, most nem tudnak arról nyilatkozni, milyen konkrét intézkedéseket tartalmaz majd a költségvetési törvény tervezete.

A cigarettagyártókat a hír meglepetésként érte. A gyártók eddig ugyanis úgy tudták, jövőre nem emelkedik a cigaretta jövedéki adója. Erre a kormány akkor tett ígéretet, amikor nyáron megemelte az adót.  • Tippek
  • Biztosítás