Szilvia
5 °C
16 °C

Jövőre 10 százalékkal drágulhat a cigaretta

2002.10.03. 10:37
A kormány ígérete ellenére több mint tíz százalékkal drágul a cigaretta jövőre. A kabinet a költségvetési törvényben újra adót kíván emelni, miközben a jövő évre tervezett növelést már idén augusztusban végrehajtotta - írja a Népszabadság.
A Népszabadság értesülése szerint jövőre újra jelentős mértékben drágul a cigaretta, a kormány ugyanis 2003 áprilisától meg kívánja emelni a cigaretta jövedéki adóját. A lap úgy tudja, a cigaretta fix összegben, ezer szálra meghatározott jelenlegi 4200 forintos adója 4950 forintra emelkedne, a százalékos mértékű jövedéki adó pedig ezzel párhuzamosan 18-ról 20 százalékra növekedne.

A lap értesülése szerint a módosítást nem az adótörvényekben, hanem a költségvetési törvényben kívánja véhrehajtani a kabinet. A pénzügyi tárcánál a Népszabadság érdeklődésére azt közölték: a jövő évi büdzsé tervezése során többféle lehetőséget vizsgálnak, most nem tudnak arról nyilatkozni, milyen konkrét intézkedéseket tartalmaz majd a költségvetési törvény tervezete.

A cigarettagyártókat a hír meglepetésként érte. A gyártók eddig ugyanis úgy tudták, jövőre nem emelkedik a cigaretta jövedéki adója. Erre a kormány akkor tett ígéretet, amikor nyáron megemelte az adót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?