Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mégsem magyar találmány az Adidas Predatora?

2003.08.18. 12:27
A szabadalmi hivatal megsemmisítette egy magyar feltaláló szabadalmi jogát az Alfa modellre. Oroszi László szerint az Adidas ezt lopta el, amikor Predator Mania futballcipőit piacra dobta. A világcég új bizonyítékokkal állt elő.
Hat éves Csipkerózsika álmából ébredt az Oroszi László kontra Adidas szabadalmi pereskedés. A Magyar Szabadalmi Hivatal csaknem egy évvel azután, hogy a magyar feltaláló szabadalmi oltalmat kapott 24 európai országban, megsemmisítette a mintaoltalmat és hiánypótlásra kötelezte Oroszit - írja a Napi Online az Üzleti7-re hivatkozva.

Oroszi László feltaláló kártérítési pert indított az Adidas ellen, mert úgy találta, hogy a világcég Predator Precision és Predator Mania futballcipő modelljei az általa kikísérletezett Alfa modell ötlete alapjá készült. E pert a Fővárosi Bíróság most felfüggesztette, mert a Magyar Szabadalmi Hivatal megsemmisítette az Alfára hat éve kiadott mintaoltalmat. Oroszi ezt a döntést bíróságon támadta meg.

Az Adidas már '77-ben levédette

Ennek függvényében folytatódik, vagy hal el az eredeti eljárás. A szabadalmi hivatal azért semmisítette meg a mintaoltalmat, mert úgy találták - hat év múltán -, hogy az nem feltalálói lépésen alapult. Az Adidas benyújtott ugyanis egy 1977-ből száramazó francia szabadalmi bejegyzést, egy 1978-as német közzétételt, ami a Predator dokumentációját írja le, valamint egy 1992-es szabdalmi leírást a mai Predator elődjéről.

Mint az Index korábban megírta, Oroszi László szerint az Adidas futballcipői irányítósávos, speciális felületét ő kifejlesztette ki, és azt a világcég engedélye nélkül hozta forgalomba. Ráadásként már iratokkal is tudta igazolni állítását, mivel tavaly májusban kapta meg az Európai Szabadalmi Hivataltól azt a hivatalos értesítést, amely végérvényesen bizonyította, hogy a találmány már több mint öt éve az ő tulajdona. A feltaláló a cipőt a magyar foci felemelkedése érdekében fejlesztette ki, Nagy László olimpiai bajnok labdarúgó közreműködésével.