Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkapják a lakást, takaríthatják az utcát

2007.02.02. 15:29
Lakópark-építés és lakóterület-fejlesztés - a 13. kerületben épülő Narancsliget projektben egy civil szervezet is segít a környezet parkosításában. A hatszáz lakásos beruházás 13 milliárd forintból valósul meg, az első lakásokat jövőre adják át.

A 13. kerületben épülő Narancsliget lakópark fejlesztői egy civil szervezetet is bevontak a fejlesztébe a lakónegyed körüli közterület kialakítására. A Független Ökológiai Központ négy évre szóló lakóterület-fejlesztési programot indít - munkájáért három éven keresztül évi egymillió forintot kap a beruházó SL Grouptól.

A több száz lakásos beruházások egész városrészek életére kihatnak. A Róbert Károly körút és a Rákos-patak közé eső területen még viszonylag maga a zöldterületek aránya - főleg a belvároshoz képest, de a beépítések hatására ez egyre kevesebb lesz. Ezt a folyamatot forítaná meg a kivitelező a civil szervezet segítségével.

A hosszú távú program lényege, hogy a lakóközösség bevonásával alakítsanak ki szebb környezetet a köztereken - magyarázta Kovács Bence, a Független Ökológiai Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. A program négyéves: az első évben felveszik a kapcsolatot a helyi partnerekkel, például az ökormányzattal, az iskolákkal. Később különböző akciókat szerveznek a helyi lakók közreműködésével: utcatakarítás, faültetés, fa örökbe fogadása, ápolása. A tervek szerint a program a negyedik évtől önjáróvá válik.

Maga a beruházás egyébként 13 milliárd forintból valósul meg, a lakások többsége kétszobás, 48-52 négyzetméteres lesz. Az épületegyüttes ötezer négyzetméteres kertet fog majd közre. A 600 lakás mellett irodák és üzletek is helyet kapnak. Az első ütemben megépülő 225 lakást jövőre adják át.