Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Megkapják a lakást, takaríthatják az utcát

2007.02.02. 15:29
Lakópark-építés és lakóterület-fejlesztés - a 13. kerületben épülő Narancsliget projektben egy civil szervezet is segít a környezet parkosításában. A hatszáz lakásos beruházás 13 milliárd forintból valósul meg, az első lakásokat jövőre adják át.

A 13. kerületben épülő Narancsliget lakópark fejlesztői egy civil szervezetet is bevontak a fejlesztébe a lakónegyed körüli közterület kialakítására. A Független Ökológiai Központ négy évre szóló lakóterület-fejlesztési programot indít - munkájáért három éven keresztül évi egymillió forintot kap a beruházó SL Grouptól.

A több száz lakásos beruházások egész városrészek életére kihatnak. A Róbert Károly körút és a Rákos-patak közé eső területen még viszonylag maga a zöldterületek aránya - főleg a belvároshoz képest, de a beépítések hatására ez egyre kevesebb lesz. Ezt a folyamatot forítaná meg a kivitelező a civil szervezet segítségével.

A hosszú távú program lényege, hogy a lakóközösség bevonásával alakítsanak ki szebb környezetet a köztereken - magyarázta Kovács Bence, a Független Ökológiai Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. A program négyéves: az első évben felveszik a kapcsolatot a helyi partnerekkel, például az ökormányzattal, az iskolákkal. Később különböző akciókat szerveznek a helyi lakók közreműködésével: utcatakarítás, faültetés, fa örökbe fogadása, ápolása. A tervek szerint a program a negyedik évtől önjáróvá válik.

Maga a beruházás egyébként 13 milliárd forintból valósul meg, a lakások többsége kétszobás, 48-52 négyzetméteres lesz. Az épületegyüttes ötezer négyzetméteres kertet fog majd közre. A 600 lakás mellett irodák és üzletek is helyet kapnak. Az első ütemben megépülő 225 lakást jövőre adják át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!