József, Bánk
-6 °C
0 °C

Épül a cementgyár a repceföldön, vagy sem?

2008.05.05. 15:47
Környezetvédelmi és építési engedély nélkül kezdte el nyergesújfalui cementgyárának építését a Holcim a Védegyelet és két másik civil szervezet szerint. Valójában csak talajmechanikai mérések kezdődtek, közölte a cég, hozzátéve: erre a mérésre éppen az építési engedély megkéréséhez van szükség.

A Holcim Hungária Zrt környezetvédelmi és építési engedély nélkül kezdte el a napokban Nyergesújfalura tervezett cementgyárának alapozását, olvasható a Védegylet, a Válaszúton Alapítvány és egy táti környezetvédelmi egyesület hétfőn kiadott sajtóközleményében. A szervezeteknek táti lakosok jelezték, hogy földmunkák kezdődtek a tervezett gyár helyszínén.

Mit fúr a fúró?

Az egyesület közleménye szerint amikor arról érdeklődtek, hogy milyen munkálatok zajlanak, a nyergesújfalui polgármesteri hivatal azt mondták nekik, a cég próbaalapozást végez; a civilek szerint a magyar jog azonban nem ismer ilyen fogalmat. A helyszínen, amelyen most még repce föld áll, egy több tíz méter magas fúróval kezdték el a munkálatokat – olvasható a közleményben, amely készítői szerint ezzel a cég minden normát áthágott.

A civilek arra figyelmeztetnek, hogy a cégnek jelenleg még nincs jogerős környezetvédelmi engedélye a gyárra, így azon a területen semmiféle munkálatot nem végezhetnének. Szerintük a vállalat ezzel a módszerrel próbálja meg a civileket és a szakhatóságokat is kész helyzet elé állítani. Az időpontválasztást sem érzik véletlennek, mint írták, a munkálatokat a négynapos ünnep előtti estén kezdték meg, amikor már egyetlen hivatal sem elérhető.

A közleményt kiadó szervezetek emlékeztetnek arra, hogy az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség elsősorban tájvédelmi és természetvédelmi szempontok miatt nemrégiben hiánypótlásra kötelezte a céget. Amely ellen a civilek a mostani helyzetben várhatóan újabb támadást indítanak, legalábbis a közlemény szerint „a szervezetek elkezdték az egyeztetést környezetjogászokkal a szükséges jogi lépéseket megtételére”.

Talajt fognak mérni

A Holcim szerint azonban ezekre nem lesz szükség. Márta Irén, a cég kommunikációs igazgatója lapunk kérdésére azt mondta: soha nem állították, hogy próbaalapozást kezdtek volna Nyergesújfaluban. A területen talajmechanikai mérés zajlik, amire éppen az építési engedély dokumentációjához van szükség – mondta Márta Irén.

A cég a munkálatokról közleményt is kiadott. Ebben az olvasható, hogy április 29-e és május 2-a között – a város önkormányzatától kapott engedély nyomán – talajmechanikai berendezéseket telepítettek, ezekkel a talaj stabilitását fogják mérni. A mérések a tervezett gyár területén zajlanak, ismerte el a Holcim, ám mejegyezte: a vizsgálati pontok nincsenek összefüggésben a gyár egyes berendezéseinek tervezett helyével, ezek az eszközök nem használhatóak a leendő gyár alapozásához.

Márta Irén szerint az elvégzett vizsgálatok mindenképpen hasznosak. Ugyanis attól függetlenül, hogy a Holcim megkapja az építési engedélyt vagy sem, az adatokat a nyergesújfalui önkormányzat rendelkezésére bocsátják majd.

Mi lesz ott?

A leendő nyergesújfalui cementgyár 70 milliárd forintos beruházással épül majd meg. A gyár a cég szerint Európa legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb cementgyára lesz, amely átveszi a lábatlani gyár dolgozóit, és további 52 új munkahelyet teremt. Ezzel szemben a civilek azt emelik ki, hogy a Holcim a már most is határérték feletti szennyezéssel sújtott Dorogi-medencében, a táti ivóvízbázisok védőidomán építkezne, és a gyár több mint ezer tonna egészségre káros vegyületet juttatna a levegőbe, emellett 75 ezer tonna hulladékot égetne évente.