Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kockázatos ágazatok Magyarországon

2006.05.10. 14:00
Magyarországon a gépipar és a textilipar kockázata romlott az első fél évben. A legrizikósabb gazdasági tevékenység az építőipar maradt. A világszerte jól menő számítógépgyártó ágazatnak sem jó itthon, sok háztartás nem engedhetik meg magának a számítógépvásárlást.

A Coface Hungary hitelbiztosító friss elemzése szerint Magyarországon a vizsgált 21 ágazatból csak hatban mértek csökkenő kockázatot. Leginkább a korábban is jó vegyipar javított, de a közepes kockázatot jelentő logisztika és turizmus is feljebb kapaszkodott. A korábban jó besorolású gépipar viszont a közepes kategóriába zuhant vissza, a textilipar pedig a közepesből a rossz csoportba. A legnagyobb kockázatot változatlanul az építőipar mutatja, amelynél - a faiparhoz hasonlóan - a korábbi magas rizikó további emelkedését regisztráltak.

Közben világszerte a gépjárműgyártás és -forgalmazás üzleti rizikója emelkedett kiemelkedően az első negyedévben, míg a légiközlekedés és a számítógépgyártás biztonságosabbá vált.

A gépjárműgyártás a legrizikósabb

A kiélezett verseny és a gyenge növekedési kilátások a gépjárműipar kockázatosságát tovább növelték: ezek a trendek különösen az Egyesült Államok gyártóinak fedezeti hányadát rontják le. Az év egészében is csak gyenge növekedésre számíthatunk, ráadásul a nyugati gyártók hiába telepítik gyártásukat egyre keletebbre, ázsiai versenytáraik költségelőnye mérséklődhet ugyan, de mindenképpen jelentős marad.

Itthon a gépjárműipar még nem érzi ezeket a kedvezőtlen trendeket. Ezek a Coface Hungary becslései szerint 6-12 hónapos késleltetéssel jelentkeznek majd.

Nem megy a számítástechnika

Az utóbbi hónapokban érezhető piaci trendek a számítógépgyártó ágazat és a légiközlekedés kockázatosságára hatottak jótékonyan világszerte. A számítógépeknél különösen a különféle multimédia-perifériák, nyomtatók és szoftverek, illetve a kapcsolódó szolgáltatások eladása segíthet a forgalom emelésében az idén, miközben a hordozható számítógépek kereslete is élénk marad. Az irodai célú asztali gépek eladása az előbbieknél szerényebben ugyan, de szintén bővülhet.

Itthon nem érezhető ilyen javulás. Míg Csehországban 177, Szlovákiában 180 számítógép jut ezer lakosra, nálunk csak 108, amivel inkább a 96,8-as átlagú Romániával vagyunk egy szinten. Mivel a lakosság még számítógéppel nem rendelkező része továbbra sem engedheti meg magának a beszerzést, igazi változást csak valamilyen állami intézkedéstől lehetne remélni, ám erre a költségvetés jelenlegi helyzetében kevés remény van.

Van mit javítani a turizmuson

A Coface javította a légiközlekedés és turizmus kockázati besorolását is. Bár az ágazat nagyon magas bizonytalanságot hordoz, az intenzív költségcsökkentési programoknak és a légiutasok emelkedő számának köszönhetően a légitársaságok javítani tudják fizetőképességüket. A 2004-es talpra állás után az ágazat ismét 5-6 százalékos stabil növekedésre számíthat, hála a turizmus globális fejlődésének. Bár a kilátások jók, a magas olajárak és a diszkont légitársaságok miatti mind élesebb verseny miatt azonban - különösen az Egyesült Államokban - számos vállalat máris veszteségessé vált. A növekvő jegyárak és a forgalom csak részben képes ellensúlyozni a kedvezőtlen hatásokat, ami miatt az ágazat üzleti kockázata továbbra is igen magas marad.

A hazai ágazati helyzet inkább stagnálónak tekinthető. Bár számos új diszkont légitársaság és járat jelent meg, s a vidéki repterek fejlesztésével a légi forgalom folyamatosan élénkül, a turisztikai marketing egyelőre még nem látszik hatékonynak. A hosszabb távú javuláshoz szükség volna a szálláshely-fejlesztési koncepció újragondolására is, hiszen az olcsóbb utazási formákat választók egyre nehezebben találnak pénztárcájuknak megfelelő szállodákat a kedveltebb turisztikai célállomásokon.

A következő negyed évet tekintve az üzleti tényezőket három trend határozhatja meg. Miközben némileg lassulhat az Egyesült Államok gazdasági növekedése, Európában a Coface fellendülésre számít. Ezzel párhuzamosan előrejelzéseink szerint látványosan fejlődnek majd az ázsiai országok, ide értve Japánt is, és komoly bővülés várható az olajkitermelő államok gazdaságaiban is. Összességében tehát továbbra is a globálisan jól diverzifikált cégek üzleti kockázata maradhat alacsony.