Krisztina
18 °C
24 °C

Kártérítést fizet a Coca-Cola a Burger Kingnek

2003.08.13. 11:46
A Coca-Cola bocsánatot kért a Burger Kingtől a hamisított tesztekért, melyekkel rávette a gyorsétteremláncot, hogy Frozen Coke-ot (kólaízű jégkását) árusítson. A világ legnagyobb üdítőitalokat gyártó cége 21 millió dollárt fizet a kárért.
A Coca-Cola beleegyezett, hogy 21 millió dollárt fizessen a Burger Kingnek, miután elismerte: meghamisította azokat a teszteket, melyek később a Frozen Coke (kólaízű jégkása) gyors bevezetéséhez vezettek. Mint az Index korábban megírta, úgy vették rá a Burger Kinget a termék árusítására, hogy több száz gyereknek fizettek olyan menüt, melynek része volt a jégkása.

Feldühödött étteremtulajdonosok

A most megszületett egyezség megoldást hozott a két társaság közötti vitában. A Burger King éttermeinek tulajdonosait már korábban felháborították a Frozen Coke siralmas eladási eredményei - tudósít a BBC. A Coca-Cola azonban csak azután ismerte be a csalást, hogy egy kirúgott menedzser megvádolta ezzel a céget.

Most valamennyi üzlet, mely árusította a kólaízű jégkását, ezer dollárt, ezen felül még egy ötszáz dollárig terjedő helyreállítási összeget kap a Coca-Colától. Az üdítőitalgyártó azt is biztosítja, hogy egyetlen étterem se veszítsen az üzleten, ezért 6,4 millió dollárt fizet a Burger Kingnek a márka reklámozásáért.

A Burger King, mely a jelentések szerint tízmilliót költött a Frozen Coke piacra való bevezetésére, azzal fenyegetőzött, hogy januártól felhagy az árusítással a rossz eladási mutatók miatt.

Az ügyészség is nyomoz

Bradley Blum, a Burger King vezérigazgatója szerint az egyezség "korrekt és igazságos", így arra ösztönözte az éttermek tulajdonosait, hogy fogadják el azt. A tulajdonosok nyolcvan százalékának kell elfogadni az egyezséget, hogy életbe lépjen, ami elég jelentős arány, hiszen az Egyesült Államokban nyolcezer Burger King étterem működik.

A Coca-Cola beismerése csak a Burger Kinggel kapcsolatos jogvitát zárta le. Az atlantai ügyészségi hivatal tovább nyomoz a hamis tesztek ügyében.