Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Távozik a Coca-Cola vezetője

2004.02.20. 11:53
Egy évnyi kínos nyomozás és bevételcsökkenés után Douglas N. Daft, a Coca-Cola elnök-vezérigazgató csütörtökön bejelentette, hogy az év végén nyugdíjba vonul. Bejelentésével hónapok óta tartó spekulációknak vetett véget, most arról folynak a találgatások, ki követi őt a világ egyik legjobban ismert társaságának az élén.
Öt éves elnöksége után távozik a Coca-Cola elnök-vezérigazgatója. Douglas N. Daft közleményben jelentette be, hogy az év végén nyugdíjba vonul. A New York Times tudósítása szerint ezzel hónapok óta tartó spekulációknak vetett véget. Most arról folynak találgatások, hogy ki követi őt a világ egyik legjobban ismert társaságának élén. A BBC szerint Steve Heyer alelnök esélyes a posztra, de a Coca-Cola külsős jelentkezőket is meghallgat.

A társaság élén töltött öt év úgy vonul be a cég életébe mint a csökkenő bevételek, kisebb osztalékok és kormányzati vizsgálatok ideje - írja a BBC. A New York Times szerint a Coca-Cola komoly jogi problémákkal küszködött ezalatt az öt év alatt. Egy volt alkalmazott által indított per után a társaság elismerte, hogy meghamisította a kólaízű jégkása bevezetésének tesztjét a Burger King gyorséttermekben. A társaság ellen az FBI is nyomozást folytatott.

Meglepő időzítés

A társaság által kiadott közleményben azonban leszögezik, a 60 éves Douglas N. Daft távozása nem függ össze a cég problémáival, és a nyugdíjazás az ő ötlete volt. Az elemzők azonban meglepő a bejelentés időzítése. Amerikai hírforrások szerint a piacot meglepte Daft döntése.

Amikor Daft 2000-ben a társaság vezetője lett, csak öt évre vállalta a posztot. Ezt az igazgatóság tavaly októberi ülésén is megismételte, akkor azonban nem mondott konkrét időpontot a távozásra. Csütörtöki közleményében nem indokolta távozását.

A Coca-Cola élén 1919 óta csupán 11 elnök váltotta egymást. A legendás Roberto C. Goizueta 1997-e halála óta, a társaság nem talált hasonlóan ismert vezetőt.

A céget 1886-ban alapította egy atlantai gyógyszerész, John Pemberton. Az azóta világhírűvé vált elnevezést könyvelője, Frank Robinson, találta ki az ital két összetevőjéről. A társaságot 1891-ben vette meg az atlantai Asa Candler. A századfordulóra az ital már népszerű volt az Egyesült Államokon kívül Kanadában és Mexikóban is. A Candler-család 1919-ben adta el a céget Ernest Woodruffnak, ugyanabban az évben, amikor a társaságot kivezették a tőzsdére.