Szilárda
-4 °C
3 °C

Javul a tagjelöltek versenyképessége

2002.12.11. 10:57
Javul a versenyképesség az EU-tagjelölt országok csúcstechnológiai szektoraiban, sőt egyes országok esetében már meghaladja a jelenlegi tagállamok szintjét, legalábbis az információtechnológiai beruházások és a külföldi tőkebevonás tekintetében - állapítja meg az EU brüsszeli bizottságának a Reuters által megszerzett jelentése.
A csatlakozó országokban tapasztalható kedvező folyamatok miatt nem kell attól tartani, hogy az unió bővítése akadályozni fogja annak a célkitűzésnek a teljesítését, hogy az EU 2010-re a világ legversenyképesebb térségévé váljék. A jelentésből ugyanakkor az is kiderül, hogy az Európai Unió csúcstechnológiai szektorának fejlettsége jelenleg még elmarad Japánétól és az Egyesült Államokétól. Kivételt jelent ez alól Svédország, Finnország, Hollandia és Nagy-Britannia, ezzel szemben igen kedvezőtlen a helyzet Franciaországban és Olaszországban.

Nem állunk rosszul?

A 2004-ben csatlakozó tíz ország közül azok járnak élen a versenyképesség terén, amelyek már elindították nemzeti információtechnológiai programjukat. Csehország, Észtország, Magyarország és Szlovákia az utóbbi időben az uniós átlagnál többet ruházott be a szektorba. Az első három és Málta több külföldi működőtőkét vonzott a szektorba, mint a jelenlegi tagországok.

Mindennek köszönhetően az IT-szektor foglalkoztatási mutatói Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovéniában elérik vagy meghaladják az uniós átlagot. A tíz jelölt közül néhány országban azonban csökken a kutatás-fejlesztésre fordított összeg, ami középtávon akadályozhatja a technológiai fejlődést - figyelmeztet a jelentés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!