Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A Cooptourist felfüggesztette irodái működését

2003.10.22. 16:31
A Cooptourist Rt. nehéz gazdasági helyzetére való tekintettel szerdán felfüggesztette irodáinak tevékenységét, a cég jövőjéről november 15-én dönt a közgyűlés - tudatta az utazási iroda.
A társaság közleménye szerint a felfüggesztés elsődleges célja, hogy megállítsák a veszteségek növekedését. A Cooptourist mintegy 60 alkalmazottal 13 irodát működtetett. Kőteleky László, a Cooptourist vezérigazgatója korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a társaságnál tavaly májusban indult meg egy reorganizációs program, amelynek keretében a fejlesztésekre 200-300 millió forintos tőkebefektetésre lett volna szükség. A program során szervezetkorszerűsítést, létszámleépítést hajtottak végre, előkészítették egy korszerű informatikai rendszer kiépítését, új piaci stratégiát alakítottak ki.

Se hitel, se befektető

Ezzel párhuzamosan a külső tőke bevonását célzó tárgyalásokat folytattak, amelyek azonban nem vezettek eredményre. Továbbá sikertelenek voltak a cég által kezdeményezett hitelfelvételi, tőkepótlást célzó banki tárgyalások is. A vezérigazgató korábban hangsúlyozta: az utasok mindebből semmit sem éreznek, hiszen egy ideje a társaság inkább ügynöki utakat értékesített. A társaság bejegyzett vagyoni biztosítéka 65 millió forint.

"Reméljük, hogy a közgyűlésen a társaság jövőjét illetően pozitív döntés születik. Ha mégis a végelszámolás mellett dönt a tulajdonosi kör, a rendelkezésre álló vagyon még mindig meghaladja a jegyzett tőkét, amely várhatóan fedezetet nyújt a tartozások kiegyenlítésére" - áll a közleményben. A korábbi közlés szerint a társaság jegyzett tőkéje 371,6 millió forint, a saját vagyona pedig 378 millió forint. 2001-es árbevétele 1,3 milliárd forint volt, míg tavaly csupán 800 millió forintos bevételt ért el. A közlemény szerint a társaság ellen jogerős felszámolási eljárás nincs.

Visszafizetett, visszahozott

A Gazdasági Minisztérium az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében megerősítette, hogy az utazási vállalkozó szerdától az utazásszervezői- és közvetítői tevékenységét nem folytatja. A GKM úgy tudja, hogy a Cooptourist október 15-e óta utasokat nem vesz fel, az utasok által befizetett részvételi díjakat, előlegeket maradéktalanul visszafizette, külföldön maradt utasa nincs.