Auguszta
-3 °C
2 °C

Megint új tulajdonos a magyar Corában

2005.09.20. 09:29
Megint új kézbe került a Cora-áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kft. 35 százalékos, jelenlegi névértéken nagyjából 1,5 milliárd forintos tulajdonrésze.

A cégbejegyzésekből korábban kiderült, hogy a társaság többségi tulajdonosa, az amszterdami bejegyzésű Bellegingsmaatshappij Schildwasht BV befektetési társaság mellé kisebbségi tulajdonosként bekerült a rotterdami Beheer en Bellegingsmaatshappij A. Adams BV pénzügyi társaság. Az előbbi társaság helyét júliusban egy ugyancsak rotterdami cég, a BM (Hungary) BV vette át. Ezzel azonban még nincs vége a magyar Cora cégpapírjai jó ideje tartó módosításainak, ugyanis a cégbíróság elérhető adatai szerint a társaság papírjai ismét a cégbírónál vannak és további bejegyzésekre várnak.

Növekvő veszteség

A Provera beszerzési társaság által ellátott magyar Cora lánc közvetve a belga Delhaize-csoporthoz tartozik, amely itthon a Csemege-Match Rt.-t és annak keretei között a Profi diszkontláncot működteti. Több mint fél éve röppent fel a hír, hogy az itthon franchise-rendszerben működő Corától megvált a tulajdonosa, ám ha ez igaz, az üzlet annyira titkos, hogy a mai napig is csak találgatni lehet a vevő kilétét, az említett holland pénzügyi társaságok ugyanis bárkit takarhatnak. A céget összeboronálták már az Auchannal és az amerikai Wal-Mart Store-ral is, amely néhány hónappal ezelőtt jelentette be: megkezdte a kelet-közép-európai piacra való belépés előkészületeit.

A Corát - akár új tulajdonosokhoz kerül, akár nem - mindenféleképpen rendbe kell tenni, ugyanis 2003-as, vagyis egy évvel korábbi eredményei gyengélkedésről számoltak be. Egyelőre még nem ismertek a cég 2004-es pénzügyi adatai, ám az egy évvel korábbiak emelkedő árbevétel mellett növekvő üzemi veszteségről tudtak csak számot adni. A veszteségeket a tulajdonos próbálja rendezni, ugyanis a cégbírósági adatok szerint 2003-ról 2004-re 1,46 milliárd forinttal, 5,4 milliárdra növelte a jegyzett tőkét és ezzel minden bizonnyal rendbe hozta a társaság saját tőke-jegyzett tőke szerkezetét. Előbbi 2002-ben 1,8, 2003-ban 1,2 milliárdos hiányt mutatott.

Lassú terjeszkedés

Összehasonlításként: a Tesco magyar leányvállalata 2003-ban arányában a Corához hasonló bevételek és költségek mellett jelentős nyereséget termelt. Miközben háromszor nagyobb volt a nettó árbevétele, háromszor nagyobb volt a rövid lejáratú, árubeszerzésből származó tartozása is, ugyanakkor a Tesco 2003-ban már több mint háromszor nagyobb üzletláncot tartott fent, mint a Cora. Vagyis az egy hipermarketre vetített forgalomban a Cora például jobbnak bizonyult, elemzők szerint azonban a lánc nem tudta elérni azt a kritikus áruházszámot, amikortól már a fenntartás komolyabb erőfeszítések nélkül is rentábilissá válik.