Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Eladják a Corvint

2002.03.14. 08:52
Három másik áruházzal együtt a Centrum Áruházak Rt. túlad a Blaha Lujza téren álló patinás épületen. A Corvinért és társaiért összesen hat és fél milliárd forintot kér az rt. Az eredetileg angol nagyáruház stílben épült ingatlanról végre lekerülhet a szocreál borítás, de az is lehet, hogy az eladás után a Corvin megszűnik áruház lenni.
A Corvin 1926 és 1928 között két ütemben épült fel Blaha Lujza tér, a Márkus Emília utca, a Stáhly utca és a Somogyi Béla utca közti telken. Első ütemben a Blaha Lujza tér felőli belső udvaros részt alakították ki, majd két év múlva elkészült a hozzá belső udvarral csatlakozó hátsó épületrész. A környék akkora már a jellegzetesen nyugat-európai nagyvárosok mintáját követő térséggé alakult, ahol a nagyvárosias légkört a volt Nemzeti Színház, az EMKE Kávéház, az európai hírű Hauer Cukrászda, a Hungária Szálloda és Fürdő adta meg.

Akár Corvin-szálló is lehet

A Corvint azonban most eladják. A tulajdonos a Centrum Áruházak Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. áruba bocsátja ezzel együtt a közelben lévő az Otthon Áruházat, a csepeli Centrum Áruházat és a törökbálinti Depo-t is. Az előzetes becslések szerint hat és fél milliárd forintot kérnek majd az árházcsoportért, arra számítva, hogy vannak még olyan kereskedelmi cégek, amelyek a régi Centrum-ingatlanokban akar betörni a budapesti piacra. A PricewaterhouseCoopers egy csomagban vagy külön is hajlandó eladni a négy épületet. A portfolió szerint az épületet "kiemelkedően jó megközelíthetősége az általános kereskedelmi tevékenységen túl exkluzív kereskedelmi, szállodai, irodaházi funkciók számára egyaránt alkalmassá teszi", azaz ha van rá érdeklődő, akár szálloda is lehet még a Corvinból.

Az alumíniumlemezek alatt

Az épület homlokzata eredetileg vakolt, festett volt, ám a Blaha Lujza tér felőli oldalon évtizedek óta alumínium burkolat fedi a század eleji dizájnt. A szocreál csomagolást még egy fa szerkezetű, horganylemez fedésű előtető is kiegészíti. A vizsgálatok szerint az eredeti homlokzat-burkolat ugyan felújításra szorul, de az új tulajdonos végre megszabadíthatja a Blahát a sárgabordás alulemezek látványától. A Corvin egyébként a maga 18 ezer négyzetméter feletti alapterületével egyedül sem kis falat a befektetők számára. Budapest egyik legrégebbi áruháza, és jelenleg szinte minden van benne az aprócikkektől az élelmiszereken át a háztartási gépekig, a játékoktól a bútorokig. A jelenlegi legnagyobb bérlő 80 százalékkal a Skála Centrum Áruházak Rt., és a Plus Kft. közel 15 százalékkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?