Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Elindult Józsefvárosba 175 milliárd forint

2006.08.30. 18:46
Kicsit kampányízű alapkőletétellel, de szerdán elkezdődött a józsefvárosi Corvin sétány - leánykori nevén a Corvin-Szigony projekt - első beruházása. Noha a politikusok között nem tűnt felhőtlennek a viszony, a hangulat emelkedett volt: a beruházók a megdöbbentően jó értékesítési aránynak örülhettek, mi annak, hogy újra lesz grund a kerületben, ahol a Pál utcai fiúknak is méltó emléket állítanak.

Demszky Gáboron nem múlt semmi, piros nyakkendőt és piros-rózsaszín csíkozású inget vett fel, ezzel is demonstrálva talán, hogy ő és az MSZP, mint két testvér, kéz a kézben, koalíció a koalícióban járnak együtt. Mégsem sikerült felhőtlenre a Corvin sétány első érdemi fejleményének, a Tömő és a Nagytemplom utca sarkán épülő 180 lakásos társasháznak az ünnepélyes, kampányelemektől sem mentes alapkőtetéle.

Kerékkötők vagy másként gondolkodók

A Corvin sétány, a Nagykörúton kívül eső Józsefváros fejlesztése megkezdődött, és bár vannak kerékkötők, nem fogunk leállni a projekttel - üzent meglehetősen keményen Csécsei Béla kerületi polgármester az egykor Corvin-Szigony projektként megismert, monumentális városrehabilitációs-újjáépítési programról. A polgármester ugyan fontosnak nevezte a Futó utcai projektet és a Magdolna-negyed szociális városrehabilitációját, de leszögezte: a tízéves előkészületek után kezdődő Corvin sétány a városrész megújításának zászlóshajója.


Tekintse meg galériánkat!

Nem sokkal később Hárs Gábor szocialista országgyűlési képviselő viszont arról beszélt, hogy nem kerékkötők vannak, hanem különböző elvek és vélemények a városrész fejlesztéséről, annak tervezéséről, kivitelezéséről, ütemezéséről. A kerület Nagykörúton kívül eső részének, a "mostohagyereknek" a honatyája örült annak, hogy megkezdődik a Corvin sétány fejlesztése, de mint mondta, aggódik a többi józsefvárosi részért. A Vajdahunyad utcában van ház, amely azért nem omlott még össze, mert a mellette állók tartják, mondta, hozzátéve: az Orczy tér környékén és a Magdolna-negyedben is aggasztóan sok a tennivaló.

Demszky és a tiszta víz

A koalíció protokollgépzetébe került porszem nem okozott komoly fennakadást, Demszky Gábor már a biztató jövőbe vetette tekintetét, amikor azt vizionálta, hogy a jövő évtized közepére - "vagy talán már hamarabb is" - Budapest lesz Európa legtisztább vizű városa, a közép-európai térség kulturálisan legsokszínűbb fővárosa. A főpolgármester emellett nagyjából tíz éven belül ismét 1,9 millióra tornászná fel a főváros lakóinak számát, hogy a következő évtized végére újra kétmilliós város legyen Budapest; arról nem beszélt, hogy ő visszaköltözik-e az agglomerációból.

Arról viszont igen: ahhoz, hogy az emberek általában visszaköltözzenek, új lakások kellenek, ennek érdekében évente legalább tízezer új otthont látna szívesen a főváros vezetése. A visszaköltözéshez persze új munkahelyek is szükségesek, hiszen - ezt maga Demszky is elmondta - a rendszerváltozás óta 225 ezer munkahely szűnt meg a fővárosban. Hogy erre a problémára milyen receptje van a főváros vezetésének, azt nem tudtuk meg.

Brutális befektetés

Az évi tízezres lakásszámot viszont alaposan megdobhatja a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Rt. beruházásban megvalósuló józsefvárosi projekt, amely összesen négyezerrel növeli - persze nem egy év alatt - a fővárosi új otthonok számát. Ebből most egy 180 lakásos - az Ybl-díjas Bálint Imre tervezte - társasház építése kezdődött el, amely a teljes projekt első épülete lesz, ezért is nevezték el Cordia Premier Háznak.

A Corvin sétány egészére 175 milliárd forintot költ a Futureal, a főváros és Józsefváros, ami az éves hazai GDP nagyjából 0,7 százaléka. A közpénzekből a területek közművesítésére költenek, a teljes projekt a jövő évtized végére fejeződhet be.

Az új ház - amelynek felépítésére több mint hárommilliárdot költenek - és a teljes beruházás elősegítheti, hogy az elmúlt években rossz hírnévre szert tett kerület presztízse is javuljon. Valami már elindult, legalábbis erre utalnak Futó Gábornak, a Cordia vezérigazgatójának és Futó Péternek, a Futureal-csoport elnökének a szavai, miszerint az otthonok 80 százalékát már papírról, az építkezés előtt értékesítették, ami egy átadás és nem egy építés előtt álló házra jellemző adat.

Nem olcsó

Futóék talán a mostani siker hatására lendületbe is jöttek: szeptemberben már kezdik a következő, valóban a Corvin sétányon épülő házuk lakásainak értékesítését, ott 240 otthont adnak át az első ütemben. A lakások iránti felfokozott kereslet azért is tűnhet meglepőnek, mert az árak egyáltalán nem alacsonyak: a Premier Házban 300-450 ezer forint között van egy négyzetméter, és mivel az otthonok 30-90 négyzetméteresek, tízmillió alatt garzont sem nagyon lehet venni.


Tekintse meg galériánkat!

A vevők egyébként nem is az egy-, hanem inkább a kétszobás lakásokat keresik, vagyis a vásárlói érdeklődés kezd elmozdulni a kis lakások felől a közepes méretű otthonok irányába. Az értékesítők tapasztalatai szerint sokan befektetési céllal vesznek itt lakást, mivel nemzetközi tapasztalat szerint a városok rehabilitált területein emelkednek legjobban az árak. A lakások lefoglalásakor 10 százalékot kell megfizetni a vételárból, 20 százalékot a végleges szerződés megkötésekor, míg a maradékot beköltözés előtt kell megfizetni.

Szemben a grund, és jön a West Balkán

A beruházással egyidejűleg jelentették be: a Tömő utcában megkezdődik egy Molnár Ferenc-emlékpark kialakítása. A Pál utcai fiúk megjelenésének századik évfordulóján, jövő nyáron adják át a Tömő utca 4. szám alatt ma is szinte üresen álló - alkalmi garázsokkal színesített - telek helyén a regénybeli grundot idéző játszóteret.

Ezt később egyik oldalról a műemléki védettségű, csaknem kétszáz éves Táncsics-emékházban kialakítandó vendégház, a másik oldalról a hasonló korú és szintén védett épületben kialakítandó kávézó fogná közre - ismertette a terveket a fejlesztésre készülő alapítvány elnöke, Mann Dániel. A Tömő utcába költözik emellett a tervek szerint a West Balkán is, amely a Táncsics-emlékház szomszédságában lévő, ma önkormányzati bérlakásoknak otthont adó házba költözhet.

A civil szervezet ezt követően az egész városrészre kiterjesztené Molnár Ferenc regényének - a világon talán a legismertebb magyar regénynek - a megismertetését. Térregényt vizionálnak, a Klinikák metróállomástól a Ferenc körúti metróállomásig terjedő térben "szórnák szét" a regény mind a 234 803 karakterét. Az elsők - többek között az einstandot felidéző részek - a majdani kávéház épületén már meg is jelentek. A teljes program akár 1,5 milliárdba is kerülhet, ami a Corvin sétány 175 milliárdja mellett elenyészőnek, a kultúrára fordított források ismeretében viszont inkább álomnak tűnik.