Alfréd
-3 °C
3 °C

Tehetetlen a rendőrség a cégregiszteres maffiával szemben?

2003.01.30. 21:27
Annyi magyar vállalkozást csapott be a nemzetközi cégregiszter-maffia, hogy egyik károsultjuk érdekvédő szervezet megalakítását fontolgatja. Az Index megkereste az egyik ügyvédet, aki feljelentést is tett az ügyben, ám a csalók ügynökeit nem találta meg a rendőrség.
Saját magyar üzletkötőket alkalmazott egy svájci cég, az Intercable AG, hogy azok személyesen szedjenek rá magyar vállalkozókat - mondta el az Indexnek több áldozat. Az ügynökök megjelenést ajánlottak egy cégregiszterben, amelynek van online verziója is a www.intercable.ch cím alatt.

Egy másik, spanyol társaság faxon és emailben környékezi meg a kiszemelteket, köztük sok magyart. Az ő módszerük annyiban eltérő, hogy ők kérdőívnek álcázott papírt íratnak alá, amelyről később derül ki, hogy apró betűs része több évre szóló, méregdrága szerződés.

Apró betűs trükk

A svájciak trükkje egyszerű: fix összegért egyszeri megjelenést kínálnak kiadványukban plusz ingyen CD-t és nyomtatott cégkatalógust ígérnek. A papír apró betűs része árulja el, hogy valójában 5 éves kontraktusról van szó.

Csánk Júlia soproni ügyvéd 7 károsultat képvisel, amelyek közül 2 vállalkozás több mint 2 ezer svájci frankot ki is fizetett az újabb és újabb összegeket követelő Intercable-nek. A 7 ügyfél közül egyetlen egy kapott CD-t, mondta el a jogásznő riporterünknek.

Nyomtalan ügynökök

Egyelőre nem világos, hogy mi a kapcsolat az Intercable és a spanyol ECG között, annyi biztos, hogy ugyanazt a svájci behajtó céget, az Ovag-ot bízzák meg az ügyfelek telefonos fenyegetésével.

Csánk Júlia feljelentést tett a rendőrségen. Az üggyel a mosonmagyaróvári nyomozók foglalkoztak, de értesülésünk szerint nem akadtak az utazó ügynökök nyomára.

Ijedős károsultak

Beszéltünk egy férfival, aki egy magyar társaság alkalmazottjaként bedőlt a kérdőívtrükknek. Ő ráadásul úgy emlékszik, hogy magát a dokumentumot alá sem írta, hanem a személyesen megjelent ügynök kérésére csak egy igazolást szignált. A károsult szerint ezt az aláírást hamisíthatták rá a másik papírra. Főnöke mindenesetre megijedt a folyamatosan érkező levelektől és vele akarja kifizettetni a követelt több száz eurót. Informátorunk valamiféle érdekvédelmi szervezet alapítását tervezi a károsultak képviseletére.

Első cikkünk óta az Indexnek tucatnyi olvasó mesélte el hasonló kalandjait. Ezekből az szűrhető le, hogy bár még sohasem került sor bírósági perre, aránylag sokan megijednek a zaklatásoktól, és fizetnek valamennyit.