József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lassul a csigaexport

2003.03.19. 10:39
A tavalyihoz viszonyítva idén harmadával kevesebb, összesen 2000 tonna - szigorúan védett - éti csiga begyűjtésére adott engedélyt a környezetvédelmi tárca - mondta a Napi Gazdaságnak Pacs István, az Éticsiga Terméktanács elnöke.
A gyűjtésre a tárca nagyon szigorú időkorlátot szab, így csigát gyűjteni csak április 1-jétől június 15-ig lehet. Ekkor is csupán a 30 milliméternél nagyobb, kifejlett példányokat szabad felvásárolni.

Méreten alul

Az idén kiadott 3 ezer felvásárlási engedéllyel rendelkező telephelyen a területi környezetvédelmi felügyeletek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a csigák nagyságát. Ha valakit méreten aluli csigák gyűjtésén vagy forgalmazásán kapnak, akkor az a csigák eszmei értékének megfelelő, vagyis darabonként 2 ezer forintos büntetésre számíthat. A csiga hazai felvásárlási ára kilogrammonként 80 forint, míg az értékesítési ár a feldolgozottság szintjétől függően változik.

Jó magyar fajta

A csigát Magyarországon nem forgalmazzák, így a begyűjtött kétezer tonnát gyakorlatilag teljes egészében exportálják. A 2003-ra meghatározott kvóta fele élőállat-exportként kerül külföldre, leggyakrabban Görögországba, Törökországba és Jugoszláviába. További ezer tonnát feldolgozott termékként Franciaországba szállítanak - tette hozzá Pacs. Az uniós csatlakozással a terméktanács nem számít különösebb fellendülésre, hiszen Magyarországon nem tenyésztik, hanem gyűjtik a csigát, és a környezetvédelmi tárca által meghatározott kvótánál nem szabad nagyobb mennyiséget begyűjteni.

Többletfelvásárlás nem fordulhat elő, hiszen a felvevőhelyek csak az előre lekötött késztermék-mennyiségnek megfelelő élő állatot vehetnek át. A magyar csigának jelenleg biztos piaca van, mert a nagyobb piaccal rendelkező felvevő országokban nem az itthon elterjedt fajták élnek.