Vilhelmina
12 °C
28 °C

Erjedtség a Szobi Szörpnél, romlottság Csongrádban

2008.09.04. 11:31
Eddig elsősorban az illegális húsüzemek látták el munkával az ÁNTSZ-t (legutóbb a hét elején), de a héten a magyar agráralvilág zöldség és gyümölcs szekciója is dinamikus fejlődésről adott számot. Szobon több száz tonnányi erjedő élelmiszer-alapanyagot, döntően paradicsom- és gyümölcskoncentrátumot találtak az ellenőrök, amelyből korábban már 25 kamionnyit megvett és elszállított egy szabolcsi konzervgyár. Tegnap a Csongrád megyei Öttömösön bukott le egy illegális konzervüzem, melynek romlott csalamádéja boltokba is kerülhetett.

Feldolgozásra és fogyasztásra alkalmatlan, többségében erjedő, több száz tonna paradicsom- és gyümölcssűrítményt találtak a hatósági állatorvosok Szobon, a Szobi Szörp Zrt. telephelyén az MTI értesülései szerint. Helik Ferenc, a fővárosi és Pest megyei helyettes főállatorvos elmondta, hogy a három éve felszámolás alatt lévő cég telephelyén helyszínen 750 tonna, hordókban tárolt, jelöletlen, vagy nem az előírásoknak megfelelően jelölt élelmiszer alapanyagot, félkész, vagy készterméket, többségében paradicsom- és gyümölcskoncentrátumot találtak.

Az ellenőrzés során a telephelyen megjelent egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei konzervgyár képviselője, aki jelezte, hogy a vizsgált termékekből árverésen vásárolt meg és szállított a telephelyére 25 kamion, 440 tonna paradicsom- és szilvasűrítményt. A hatóság értesítette a megyei illetékeseket, akik a helyszínen megállapították, hogy a szilvasűrítmény már erjedt és fogyasztásra alkalmatlan, akár csak a paradicsomsűrítmény. A feldolgozásra és fogyasztásra alkalmatlan, megsemmisítésre kerülő termékek szerencsére a fogyasztókhoz nem jutottak el.

Két éve zárolt zöldségből készült csalamádé

Nem kizárt, hogy a boltokba is került azokból a rossz minőségű csalamádékonzervekből, amelyeket egy illegális konzervüzemben találtak szerdán a Csongrád megyei Öttömösön. A hatóságok most a megye élelmiszerüzleteiben keresik a savanyúságokat - mondta a Független Hírügynökségnek Szántó Tibor, hatósági főállatorvos.

Az élelmiszerboltokat és a lerakatokat is ellenőrzi az ÁNTSZ Csongrád megyében csütörtökön, mert nem kizárt, hogy több üzlet polcára is kerület az öttömösi romlott csalamádéból. A rossz körülmények között csomagolt savanyúságba azokból a zöldségekből is kevertek, amelyeket két éve zároltak a hatóságok. Fogyasztása veszélyes lehet, akár rosszulléteket is okozhat.

Az illegális konzervcsomagoló cég szerdán bukott le, több raklapnyi illegálisan előállított csalamádéval. Már többször is megbüntették engedély nélküli élelmiszer előállítás miatt: 2005. decemberében 93 tonna savanyúsággal, alig egy év múlva, már 140 tonna savanyított zöldséggel bukott meg a vállalat. Három éve még sikerült megsemmisíttetni a lefoglalt készletet és a cég is kifizette a bírságot. A tavalyelőtti mennyiség azonban még most is zár alatt van a folyamatban lévő bírósági per miatt és ezért a 3 millió forintos bírságot sem fizették még ki. A cég most újabb, többmilliós bírságra számíthat.