Judit
2 °C
7 °C

Erjedtség a Szobi Szörpnél, romlottság Csongrádban

2008.09.04. 11:31
Eddig elsősorban az illegális húsüzemek látták el munkával az ÁNTSZ-t (legutóbb a hét elején), de a héten a magyar agráralvilág zöldség és gyümölcs szekciója is dinamikus fejlődésről adott számot. Szobon több száz tonnányi erjedő élelmiszer-alapanyagot, döntően paradicsom- és gyümölcskoncentrátumot találtak az ellenőrök, amelyből korábban már 25 kamionnyit megvett és elszállított egy szabolcsi konzervgyár. Tegnap a Csongrád megyei Öttömösön bukott le egy illegális konzervüzem, melynek romlott csalamádéja boltokba is kerülhetett.

Feldolgozásra és fogyasztásra alkalmatlan, többségében erjedő, több száz tonna paradicsom- és gyümölcssűrítményt találtak a hatósági állatorvosok Szobon, a Szobi Szörp Zrt. telephelyén az MTI értesülései szerint. Helik Ferenc, a fővárosi és Pest megyei helyettes főállatorvos elmondta, hogy a három éve felszámolás alatt lévő cég telephelyén helyszínen 750 tonna, hordókban tárolt, jelöletlen, vagy nem az előírásoknak megfelelően jelölt élelmiszer alapanyagot, félkész, vagy készterméket, többségében paradicsom- és gyümölcskoncentrátumot találtak.

Az ellenőrzés során a telephelyen megjelent egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei konzervgyár képviselője, aki jelezte, hogy a vizsgált termékekből árverésen vásárolt meg és szállított a telephelyére 25 kamion, 440 tonna paradicsom- és szilvasűrítményt. A hatóság értesítette a megyei illetékeseket, akik a helyszínen megállapították, hogy a szilvasűrítmény már erjedt és fogyasztásra alkalmatlan, akár csak a paradicsomsűrítmény. A feldolgozásra és fogyasztásra alkalmatlan, megsemmisítésre kerülő termékek szerencsére a fogyasztókhoz nem jutottak el.

Két éve zárolt zöldségből készült csalamádé

Nem kizárt, hogy a boltokba is került azokból a rossz minőségű csalamádékonzervekből, amelyeket egy illegális konzervüzemben találtak szerdán a Csongrád megyei Öttömösön. A hatóságok most a megye élelmiszerüzleteiben keresik a savanyúságokat - mondta a Független Hírügynökségnek Szántó Tibor, hatósági főállatorvos.

Az élelmiszerboltokat és a lerakatokat is ellenőrzi az ÁNTSZ Csongrád megyében csütörtökön, mert nem kizárt, hogy több üzlet polcára is kerület az öttömösi romlott csalamádéból. A rossz körülmények között csomagolt savanyúságba azokból a zöldségekből is kevertek, amelyeket két éve zároltak a hatóságok. Fogyasztása veszélyes lehet, akár rosszulléteket is okozhat.

Az illegális konzervcsomagoló cég szerdán bukott le, több raklapnyi illegálisan előállított csalamádéval. Már többször is megbüntették engedély nélküli élelmiszer előállítás miatt: 2005. decemberében 93 tonna savanyúsággal, alig egy év múlva, már 140 tonna savanyított zöldséggel bukott meg a vállalat. Három éve még sikerült megsemmisíttetni a lefoglalt készletet és a cég is kifizette a bírságot. A tavalyelőtti mennyiség azonban még most is zár alatt van a folyamatban lévő bírósági per miatt és ezért a 3 millió forintos bírságot sem fizették még ki. A cég most újabb, többmilliós bírságra számíthat. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?