Árpád
-2 °C
4 °C

Csányi beszállt a Trigánitba

2005.08.18. 13:00
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az AIG New Europe Fund kiszállásával felszabaduló, a Trigánit Rt. 25 százalékát kitevő részvénycsomagot két magánszemély, Nathaniel Rothschild és Csányi Sándor vásárolta meg.
A pénzügyi befektetők kiválásával négy magánszemély kezébe került a Trigánit Rt. - adta hírül közleményben a cég. A korábbi két intézményi tulajdonos, a AIG New Europe Fund és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) "értékesítette tulajdonrészét a Rothschild úr és a Csányi úr által kontrollált vállalatok részére, így a TriGránit részvénytőkéjének összesen 25%-át birtokolják".

A cég fő részvényesei között így négy magánszemély van a közlemény szerint: Demján Sándor, a cég alapítója és elnöke; a magyar származású, Kanadában élő Peter Munk, aki a világ egyik vezető aranytermelő vállalatának, a Barrick Gold-nak az alapítója, és meghatározó tulajdonosa Észak-Amerika vezető ingatlanvállalatának, a Trizec Properties-nek, valamint Csányi Sándor és Nathaniel Rothschild. Utóbbi Lord Jacob Rothschild fia és képviselője, az Atticus Capital nevű cég elnöke és résztulajdonosa. A Trigánit a tulajdonosváltás után is szorosan együttműködik az EBRD-vel, amely továbbra is részt vesz a cég ügyeiben, mint pénzügyi befektető.

A közlemény a cégről kiemeli: az 1996-ban alapított TriGránit teljes mértékben integrált ingatlan befektető, fejlesztő és üzemeltető vállalat, amely Közép- és Kelet-Európa egyik meghatározó ingatlanvállalatává nőtte ki magát. Tíz országban van jelen első osztályú befejezett vagyonelemeket tartalmazó portfoliójával, valamint közel 2 milliárd euró értékű, fejlesztésre váró vegyes használatú projektjeivel, továbbá a közszféra és a magánszféra együttműködésével megvalósuló (PPP) befektetéseivel. A TriGránit jó helyzetben van ahhoz, hogy részt vállaljon a bővülő európai ingatlan piacokból. Todd Cowan, a TriGránit vezérigazgatója szerint "A TriGránit tulajdonosi körében nemrégiben történt változások további tőkét, regionális kapcsolatokat, és gyors döntéshozatali képességet jelentenek, amelyek mind segítenek a versenyelőny megtartásában, és annak a célnak a megvalósításában, hogy ez a növekvő fiatal cég legyen a soron következő vezető Közép-Európai Ingatlan Vállalat."

Nem az első közös üzlet

A száz leggazdagabb magyar listáján egy ízben már az élen végzett Demján, illetve a leggazdagabbak által listavezetőnek tartott Csányi legutóbbi együttműködése -- cégeiken, a Trigániton illetve az OTP-n keresztül -- a ferihegyi repülőtér privatizációjára kiírt pályázatra alkotott konzorcium, melyben részt vesz még a Mol, az Euroinvest, valamint a velencei és trevisói repülőteret működtető olasz Save Spa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?