Gizella
9 °C
15 °C

Csányi beszállt a Trigánitba

2005.08.18. 13:00
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és az AIG New Europe Fund kiszállásával felszabaduló, a Trigánit Rt. 25 százalékát kitevő részvénycsomagot két magánszemély, Nathaniel Rothschild és Csányi Sándor vásárolta meg.
A pénzügyi befektetők kiválásával négy magánszemély kezébe került a Trigánit Rt. - adta hírül közleményben a cég. A korábbi két intézményi tulajdonos, a AIG New Europe Fund és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) "értékesítette tulajdonrészét a Rothschild úr és a Csányi úr által kontrollált vállalatok részére, így a TriGránit részvénytőkéjének összesen 25%-át birtokolják".

A cég fő részvényesei között így négy magánszemély van a közlemény szerint: Demján Sándor, a cég alapítója és elnöke; a magyar származású, Kanadában élő Peter Munk, aki a világ egyik vezető aranytermelő vállalatának, a Barrick Gold-nak az alapítója, és meghatározó tulajdonosa Észak-Amerika vezető ingatlanvállalatának, a Trizec Properties-nek, valamint Csányi Sándor és Nathaniel Rothschild. Utóbbi Lord Jacob Rothschild fia és képviselője, az Atticus Capital nevű cég elnöke és résztulajdonosa. A Trigánit a tulajdonosváltás után is szorosan együttműködik az EBRD-vel, amely továbbra is részt vesz a cég ügyeiben, mint pénzügyi befektető.

A közlemény a cégről kiemeli: az 1996-ban alapított TriGránit teljes mértékben integrált ingatlan befektető, fejlesztő és üzemeltető vállalat, amely Közép- és Kelet-Európa egyik meghatározó ingatlanvállalatává nőtte ki magát. Tíz országban van jelen első osztályú befejezett vagyonelemeket tartalmazó portfoliójával, valamint közel 2 milliárd euró értékű, fejlesztésre váró vegyes használatú projektjeivel, továbbá a közszféra és a magánszféra együttműködésével megvalósuló (PPP) befektetéseivel. A TriGránit jó helyzetben van ahhoz, hogy részt vállaljon a bővülő európai ingatlan piacokból. Todd Cowan, a TriGránit vezérigazgatója szerint "A TriGránit tulajdonosi körében nemrégiben történt változások további tőkét, regionális kapcsolatokat, és gyors döntéshozatali képességet jelentenek, amelyek mind segítenek a versenyelőny megtartásában, és annak a célnak a megvalósításában, hogy ez a növekvő fiatal cég legyen a soron következő vezető Közép-Európai Ingatlan Vállalat."

Nem az első közös üzlet

A száz leggazdagabb magyar listáján egy ízben már az élen végzett Demján, illetve a leggazdagabbak által listavezetőnek tartott Csányi legutóbbi együttműködése -- cégeiken, a Trigániton illetve az OTP-n keresztül -- a ferihegyi repülőtér privatizációjára kiírt pályázatra alkotott konzorcium, melyben részt vesz még a Mol, az Euroinvest, valamint a velencei és trevisói repülőteret működtető olasz Save Spa.