Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csányi figyel a Herz Zrt.-re is

2006.10.26. 07:53
A Pick csoport az idén várhatóan 20 százalékkal növeli exportját. A további terjeszkedés érdekében most készíti egy 54 ezer férőhelyes oroszországi sertéstelep üzleti tervét: az 1,8 milliárd forintos nagyságrendű beruházás után egy sertésfeldolgozó is épülhet.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tartom rajta a szemem a budapesti Herz Szalámigyár Zrt.-n - nyilatkozott a Világgazdaságnak Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója. A 30-31 százalékos részesedéssel piacvezető Szegedi Pick és Pécsi Délhús 99,9 százalékos többségi (közvetett) tulajdonosa hozzátette: a csoport minden olyan hazai húsipari céget átvilágít, amelynek esetleges megvásárlásával a koncentráció és a hatékonyság javítható.

Ugyanakkor most sem a Jámbor János nevével fémjelzett Formont Kft. tulajdonában lévő, 10 milliárdos éves árbevételű Herz, sem más hazai társaság megvételéről nem folytat konkrét tárgyalásokat. A hatékonyságnövelés érdekében viszont november végével a Pickbe olvasztja a Délhúst.

Európában is a legnagyobb

A csoport a koncentráció jegyében tegnap avatta fel új szárazárugyártó sorát a Baranya megyei Alsómocsoládon. A 70 százalékos bővítéssel az eddigi 5,7 ezer tonnás éves kapacitás 10 ezer tonnásra nőtt, a szegedi üzemmel együtt pedig 20 ezret tesz ki. Ezzel a Délhús és a Pick Európa legnagyobb szárazárugyártó kapacitását mondhatja magáénak. A csoport a penészmentes szalámikat Alsómocsoládon, a téliszalámikat és baconféleségeket Szegeden, a sonkatermékeket Baján készíti.

A mostani beruházás is jelzi, hogy a Pick és a Délhús a nagyobb hozzáadott értéket képviselő áruk gyártására összpontosít - mondta Csányi Sándor. A csoport azt tervezi, hogy árbevételét 20-25 százalékkal növeli a következő években. Így a 65 milliárd körüli ez évi forgalom jövőre 72-75 milliárdra, két év múlva 80 milliárd fölé emelkedik. A két társaság idei üzemi és adózás előtti eredménye pozitív lett, de konkrét számokat Csányi Sándor nem kívánt közölni. Az eredményességet befolyásolja a forintárfolyam alakulása, amely többek között az alsómocsoládi beruházáshoz is felvett devizahiteleken keresztül hathat a nyereségességre.

Exportra gyúrnak

Az Európai Union kívüli piacok meghódításához koncentrált élelmiszer-feldolgozásra van szükség, ezért a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a 2007-13 között várható 1250 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatás 47 százalékát a versenyképesség javítására fordítja - közölte Gráf József agrárminiszter. A Pick csoport az idén várhatóan 20 százalékkal növeli exportját. A további terjeszkedés érdekében most készíti egy 54 ezer férőhelyes oroszországi sertéstelep üzleti tervét: az 1,8 milliárd forintos nagyságrendű beruházás után egy sertésfeldolgozó is épülhet. Emellett megkezdődött egy moszkvai kereskedelmi cég alapítása is, amely Pick- és Délhús-termékeket, valamint más hazai élelmiszereket forgalmazna. A most átadott alsómocsoládi üzem 3,5 milliárd forintos beruházással, állami támogatások nélkül épült fel.

A gyár 50 új munkahelyet teremt a 3000 főt foglalkoztató csoportnál. A Picknél évente levágott 0,7-1 millió sertés egy részét a szintén Csányi-érdekeltségű Fiorács Kft. és Dalmand Rt. állítja elő. A most beszállított hízók 150 ezres számát rövid időn belül évi 300 ezerre növelik, később pedig a Csányi-csoport a vágási igény zömét saját termelésből kívánja biztosítani.