Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Csányi: 2011-re vége lehet

2009.02.05. 07:21
Csak a jelenleginél jóval gyengébb forintárfolyam mellett kell félni a devizahitelek tömeges bedõlésétõl - mondja az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, aki úgy véli, a jegybanknak a mainál lazább monetáris politikát kellene folytatnia. A válságról azt tartja, hogy 2011-re vége lehet, miközben úgy látja, valóban abba az irányba haladunk, hogy az unió legszegényebb államává váljunk. Ukrajnával kapcsolatban kezelhetõek a kockázatok, a legrosszabb szcenárió is megoldható 100-150 millió dollárból. A bankkárral a Figyelõ készített interjút .

Csányi Sándor a válságról elmondta, hogy lassú javulást vár. eközben nekünk feszes ütemet kell diktálni, de 2011-re vége lehet. A bankár nem lát szükségesnek semmi rendkívüli intézkedést. Sõt, tranzakciókon gondolkoznak, lehet, hogy nemsokára meglepetést is okoznak.

Csányi hangsúlyozta. " Mi minden szempontból rendben vagyunk." A szakember szerint a külföldi bankok kényszerítették bele az OTP-t a devizahitelezésbe. Ugyanazok, akik szemükre vetették a jenhitelezést, annak idején bõszen hirdették a lakossági üzletágban a verseny erõsítését. Akkor ennek kétségtelenül leghatékonyabb módja a devizahitelezés bevezetése volt.

A bankszakember azt gondolja, hogy amikor az európai bankszektor elszámol majd a 2008-as eredményeivel, fajlagos mutatói, a tõkearányos, illetve az eszközarányos nyeresége alapján az OTP a világ bankjai között valahol a legjobb 5 százalékban lesz.

Csányi a Szberbank vásárlási szándékáról szóló pletyka kapcsán elmondta, hogy az orosz pénzintézet vezérkarát jól ismeri, de soha nem jutottak el odáig, hogy konkrét tulajdonosi szerepvállalásról beszéljenek. Az OTP elnök-vezérigazgatója általánosságban elmondta, hogy a válság óta, - legalábbis reméli - senki nem gondolkodik nagyobb léptékû bankvásárlásról. Az üzletember elismerte, hogy tárgyaltak a PKO BP-vel való kooperációról, azonban ez még a válság elõtt volt.

A szakember Ukrajnáról elmondta, hogy itthon egy kicsit sötétebb az ukrán gazdaság megítélése, mint a valóság. "Ukrajnában ma nekünk van a legjobb bankunk, mind a menedzsment, mind a portfólió tekintetében. A legrosszabb szcenárió is megoldható 100-150 millió dollárból." Az ukrán bank miatt nem kell aggódni, ahogyan az orosz bank miatt sem, ahol döntõen rövid futamidejû, hét hónapos hiteleik vannak. Mindenhol tudják kezelni a kockázatokat.

A profitról elmondta, hogy "ma már kevésbé hiszek abban, hogy 2010-re tudjuk hozni ezt a profitot, ehhez komoly likviditási többlet kellene, ami most nem tûnik reálisnak. Ma a befektetõket elsõsorban nem a profit érdekli, de azt gondolom, hogy 2009-re is elfogadható eredményt tudunk ígérni."  • Vennék
  • Hírek