Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Csányi: Vége a magyar bankrendszer aranykorának

2006.11.13. 16:24
A megszorítások miatt csökken a lakosság reáljövedelme, kevesebb hitelt vesznek fel - elemezte a magyarországi helyzetet Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

Véget ért a magyarországi bankrendszer aranykora, a következő években a megszorítások miatt csökken a lakosság reáljövedelme, és ez negatívan hat a háztartások hitelfelvételi kedvére - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hétfőn Visegrádon, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének I. Bankkonferenciáján.

Csányi Sándor szerint a bevezetett megszorító intézkedések, a költségvetési kiigazítás 2007-2008-ban visszavetheti a hitelkeresletet Magyarországon, és megtörheti a háztartások eladósodottságának erőteljesen növekvő trendjét. Az OTP Bank azzal számol, hogy jövőre a 2006. évi szintnek az 50-60 százalékára esik vissza és 3 százalék alatt lesz GDP-arányosan a nettó hitelfelvétel.

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója bejelentette: a bankszövetség és a PSZÁF olyan közös anyag kiadását tervezi, amely megfogalmazná az egyes hazai bankok számára az ügyfél-tájékoztatási követelmény minimumát. Ez azért szükséges, mert a magyar lakosság pénzügyi ismeretei még mindig igen hiányosak, gyakran nem tudnak eligazodni az ügyfelek az egyes banki konstrukciók között.

A szövetség elnöke azt is felvetette, szükség lenne egy pozitív adóslistára is az országban. "Hisz mindenki tudja, banki alkalmazottak és ügyfelek is, hogy gyakran az egyes hitelfelvételekhez beadott jövedelemigazolások nem az ügyfél valós jövedelmi helyzetét tükrözik" - elemezte. Így könnyen előfordulhat, hogy hitelfelvétel esetén az adott háztartás túlvállalja magát, és hosszabb távon képtelen lesz fizetni a törlesztő részleteket.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.