Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Csányi: egyedül is erősek vagyunk

2004.03.11. 17:16
A külföldi bankok uralta közép- és kelet-európai bankpiacon különlegességnek számít az OTP, hiszen a pénzügyi csoportnak nincs külföldi stratégiai partnere - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtöki száma.
A külföldi bankok uralta közép- és kelet-európai bankpiacon, különlegességnek számít az OTP Bank Rt., hiszen a legnagyobb magyar pénzügyi csoportnak nincs külföldi stratégiai partnere, és középtávú terveiben sem szerepel ilyen - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtöki száma.

Egyedül is erősek vagyunk

"Mi egyedül is elég erősek vagyunk, és a következő öt év folyamán biztosan azok is maradunk" - jelentette ki Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a német lapban közölt interjúban.

A lap szerint az OTP számai alapozzák meg ezt a magabiztos kijelentést. Az OTP átszámítva 14,1 milliárd eurós (IFRS szerinti) konszolidált mérlegfőösszeggel 25 százalékos piaci részesedést tudhat magának. Az OTP-csoport 2003-ban az 55 százalékos hitelbővülésnek köszönhetően az adózás utáni eredményét az előző évihez képest 40,4 százalékkal emelte, a saját tőke reálmegtérülése (ROE) 26,4 százalékot tett ki, a nettó kamatmarzs pedig 5,49 százalék volt.

"Ilyen eredményekről a nyugat-európai bankok csak álmodhatnak, az OTP számára időközben majdhogynem magától értetődővé váltak" - írja a német lap. "A bankrészvény - dolláralapon számolva - ma 18-szor annyit ér mint 1995. évi tőzsdei bevezetésekor" - mondja Csányi.

Több lábon

A német lap Csányi arcképét megrajzolva megemlíti, hogy "Magyarország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberének számít, és saját közlése szerint az OTP részvényeinek 0,6 százaléka van a birtokában. Azt beszélik azonban, hogy különféle alapokon keresztül az OTP részvényeinek legalább 20 százalékát ellenőrzi. Barátai ott ülnek minden pártban; ő maga fontos felügyelő bizottsági pozíciókkal rendelkezik a magyar iparban, így mindenekelőtt a Mol-ban, az ország vezető vállalatában".

A lap szerint az OTP elnök-vezérigazgatója az egységes európai piac élesedő versenyét is nyugodtan fogadja. "Bankja több lábon áll, és az üzleti területek különféleségének köszönhetően az esetleges gyengeségeket gond nélkül kompenzálni tudják. Az OTP a Basel II új pénzügyi szabályaira is kellően felkészült. Egyébként is elegendő növekedési lehetőség kínálkozik, s így a következő években is kétszámjegyű nyereségráták várhatóak" - írja a német napilap.

Az EU-tagság az OTP-csoport számára új bevételi forrásokat nyit meg a strukturális és a kohéziós alapok felhasználásával kapcsolatos tanácsadási tevékenységben, ezen kívül az EU-átutalások oroszlánrésze is az ő számláikon megy majd keresztül - írja a lap.