Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csányi versenyben az üzleti Oscar-díjért

2004.05.28. 12:12
Többek között egy belga kávégyáros, egy amerikai borkereskedő és egy japán animációs cég elnökével versenyez Csányi Sándor OTP elnök az üzleti élet Oscar-díjaként számon tartott, az Ernst & Young által adományozott "Év üzletembere" címért. Döntés szombaton Monacoban.
Több milliárd dolláros forgalmú multinacionális cégek és kicsi, de kiemelkedő teljesítményt nyújtó családi vállalkozások vezetői egyaránt szerepelnek azon a 31 üzletember között, akik - a hazájukban elnyert nemzeti díj után - még esélyesek az üzleti élet Oscarjának elnyerésére. A független, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri által odaítélt címért első ízben versenyezhet magyar üzletember: az E&Y tavaly hirdette meg Magyarországon is az Év üzletembere díjat, melyet Csányi Sándor OTP elnök nyert.

Az üzleti Oscar

A E&Y 1986-ban indította útjára a kiválóság védjegyeként is aposztrofált "Entrepreneur Of The Year" díjat, melyet azóta évről évre több országban osztanak ki. A kelet-közép erurópai régióból Csehország, Lengyelország és Oroszország üzletemberei vehetnek részt a versenyben, melybe jövőre újabb négy országot vonnak be. A 11 fős zsűri elnöke Howard H. Stevenson, a Harvard Business School professzora, a testület tagjai pedig korábbi díjazottak. Az E&Y szerint nemzeti díj elnyerése a győztes számára egyedülálló forrást jelent a globális továbbfejlődésre, valamint az üzleti kapcsolatépítésre,. A díj célját tekintve elősegíti az üzleti, gazdasági vagy társadalmi szempontból kivételes teljesítmények felismerését, azok reflektorfénybe állítását. Egyben esélyt ad az egymástól való tanulásra is.

A vetélytársak

Egy indonéz gyógyszeripari cég elnöke, egy európai elsőségre törő holland textilbolt hálózat vezetője, karibi likőr-gyáros, belga kávé-gyáros, az USA negyedik bornagykereskedője, egy japán animációs cég elnöke - többek között őket kell legyőznie Csányi Sándornak, ha Monte Carlo-ból ő akar hazatérni az Oscar díjjal. Az OTP elnök versenytársai vezette cégek közül Magyarországon is ismert az olasz, kondigépeket gyártó Technogym, illetve az indiai, egyebek között autókat gyártó Tata. A 31 vállalkozás összességében 23 milliárdos forgalamat bonyolít és 375 ezer munkavállalóval bír. A díjat tavaly Narayana Murthy, az indiai Infosys Technologies Limited alapító-elnöke kapta.