Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Az OTP-vezér legújabb szerzeménye

2004.07.26. 08:19
Újabb céggel gyarapodott a Csányi-birodalom: Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója magánemberként 75 százalékos tulajdonosa lett a siroki Magyar Lőszergyártó Rt.-nek - írja a Népszabadság.
A korábban csődhelyzetben levő, az elmúlt években azonban már rendre nyereséget felmutató Magyar Lőszergyár Rt. lett Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója magán-cégbirodalmának legújabb tagja. A Népszabadság cikke szerint a bankvezér tulajdonostársa Nagy György, aki a Wallis Rt. egyik alapítója, jelenleg alelnöke.

Új lőszerrel növelik a nyereséget

A megvásárolt üzem a volt Mátravidéki Fémművek lőszergyártó üzletágából alakult, de már több éve magáncég, jelenleg különböző pisztolyokhoz, riasztó- és vadászfegyverekhez gyárt lőszereket. A részvénytársaság a korábbi esztendők csődhelyzetéből tulajdonképpen 2002-ben lábalt ki, azóta nyereséges, igaz, a tavalyi 1,3 milliárdos árbevételhez viszonyítva a haszon minimális - alig több mint egy százalék. A 2004-es év sem mutatkozik könnyebbnek, mivel mind a hazai, mind a nemzetközi lőszerpiacon éleződik a verseny, tovább csökkennek az árak, így előreláthatólag kevesebb lesz a bevétel is, mint tavaly - a gyár vezetői azonban arra számítanak, hogy termékfejlesztéssel (új lövedéktípussal lépnek piacra), s a költségek csökkentésével a tavalyihoz képest jelentősen nő a nyereség: 40 millió forintra számítanak.

Vadásszenvedély

Csányit minden bizonnyal vadászszenvedélye is vezette az új befektetésben, hiszen eddig a legutóbbi telefóniához kapcsolódó invesztícióján kívül jobbára agrárcégek, illetve élelmiszer-ipari vállalkozások megvételére összpontosított. Úgy értesültünk, hogy erről a továbbiakban sem mond le: több feldolgozóüzem megvásárlásáról folytat tárgyalásokat. Ezek közül a legismertebb a pécsi székhelyű Délhús Rt., amelyik jelenleg osztrák tulajdonban van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!