Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Indul a Hídépítő-Alterra páros

2006.01.27. 09:09
Szeptemberben kezdődhet el a főváros központi szennyvíztisztítójának kivitelezése, amelynek építési munkálatai nagy részét - a megbízást elnyert konzorcium tagjaiként - a Hídépítő Rt. és az Alterra Kft. végzi el. A Fővárosi Önkormányzat a napokban a szennyvíztisztítót kiszolgáló többi létesítmény kivitelezői pályázatát is elindította.

Ma írja alá a kivitelezői pályázaton nyertes Csepel 2005 FH konzorcium képviselője a fővárosi központi szennyvíztisztító tervezési, építési és négy évre szóló üzemeltetési feladataira vonatkozó szerződéscsomag megkötését lezáró memorandumot. Az aláírással az utolsó akadály is elhárul Kelet-Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi beruházásának megkezdése elől, igaz, az építkezés elindítására jó néhány hónapot várni kell. A konzorciumnak még meg kell szerezni a jogerős vízjogi létesítési engedélyt, s a kiviteli terveket is véglegesíteni kell. Így azzal számolunk, hogy a munkálatok szeptember végén kezdődhetnek - fogalmazott Zsigmondi András, a Hídépítő Rt. vezérigazgató-helyettese.

A francia Degremont SA és OTV France, valamint a magyar Hídépítő Rt. és Alterra Kft. alkotta Csepel 2005 FH konzorcium 62 milliárd forintos ajánlatával nyerte meg a Csepel-sziget északi csücskébe tervezett környezetvédelmi létesítmény kivitelezésére kiírt tendert, amelynek eredményét december közepén hirdették ki.

A Csepel 2005 FH két alkonzorciumra oszlik. A két francia vállalat közösen szállítja le és helyezi üzembe a létesítmény működtetéséhez szükséges technológiai berendezéseket, míg a Hídépítő Rt. és az Alterra Kft. az építési munkákat végzi majd. Az építési feladatok a megbízás értékének nagyjából 50 százalékát teszik ki, s a két magyar cég között még folynak az egyeztetések ezek pontos megosztásáról. Zsigmondi András elmondta: a konzorciumnak úgy kell ütemezni a munkálatokat, hogy 2008 nyarán elkezdődhessen a próbaüzem, 2009 közepétől pedig teljes erővel működhessen a létesítmény.

Ugyanakkor maga a szennyvíztisztító csak a legfontosabb eleme lesz Budapest központi szennyvízkezelő rendszerének. További beruházások szükségesek ugyanis ahhoz, hogy eljuttassák a szennyvizet Csepelre mindazokból a kerületekből, amelyek csatornarendszerét nem csatlakoztatták a meglévő - észak- és dél-pesti - szennyvíztisztítókhoz. Ehhez Budán újabb főgyűjtőcsatornát kell építeni, az összegyűlt szennyvíz továbbításához pedig speciális átemelőket kell létesíteni, végül a Budáról összegyűlt szennyvizet egy a Duna alatt létesítendő csővezetéken juttatják el a Csepel-szigeti szennyvíztisztítóhoz. Emellett a tisztítóban óriási mennyiségű szennyvíziszap keletkezik, ennek hasznosításához egy komposztálótelepet is létesíteni kell.

A kapcsolódó beruházások előkészítése keretében a Fővárosi Önkormányzat néhány nappal ezelőtt írta ki a Duna alatti csőátvezetés kivitelezésére, valamint három szivattyútelep létesítésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, míg a budai főgyűjtőcsatorna építésére vonatkozó tender várhatóan nyáron indul el. Mindezt figyelembe véve az egyes helyszíneken 2006 második felétől indulhatnak el az építési munkálatok.