Konrád
8 °C
26 °C

Nem lesz japán a Fővárosi Csatornázási Művek

2006.04.24. 15:49
A budapesti városvezetés nem engedi a Fővárosi Csatornázási Művek kisebbségi részesedése áttételesen japán kézbe kerüljön. Az erről szóló előterjesztés csütörtökön kerül a Fővárosi Közgyűlés elé.

A fpolgármesteri kabinet hétfői ülésén az Index információi szerint nagy horderejű gazdasági tranzakciót tárgyaltak Budapest vezetői. A csütörtökre összehívott Fővárosi Közgyűlés elé kerülő javaslatban a városvezetés elutasította, hogy a japán Marubeni Corporation megvásárolja az áttételesen az FCSM Rt.-t irányító holdingcégből a német kisebbségi tulajdon 80 százalékát.

A Fővárosi Csatornázási Művek Rt. irányításában - a kilencvenes évek közepén zajló privatizáció idején - a francia CGE-nek és a német BWB-nek eredetileg 25 százalék plusz egy szavazatnyi részesedése volt. Az időközben neveket váltó francia és német cég közös holdingba vitte be részesedésének egy részét, amelyet Csatorna Holding Rt.-nek neveztek el.

Berlin-Tokió tengely

A németek a közös holdingban lévő részesedésüket szerették volna eladni a japánoknak. A BWB, illetve utódcége áttételesen az RWE energiakonszern tulajdonában van, az RWE viszont nagyrészt megszabadult volna a Csatorna Holding Rt.-beli részesedésétől, hogy annak nyolcvan százalékát a japán Marubeninek adja el.

A Fővárosi Önkormányzat azonban a Marubenit nem tartja szakmai befektetőnek, inkább pénzügyi invesztornak, és így nem látja stratégiai érdeknek az FCSM áttételesen japán kézbe adását - tudtuk meg a Főpolgármesteri Hivatal illetékesétől.

Az EBRD-üzletrész átruházása mehet

A francia és a német kisebbségi tulajdonosok részarányuknál nagyobb jogokkal rendelkeznek a fővárosi közüzemi vállalatban, de azért a megállapodások és a jogszabályok szerint a fővárosi önkormányzatnak erős jogosítványai maradtak. Ezzel a vétó erejű jogával most élni is kíván az önkormányzat, mert szerintük az RWE nem szolgáltatott szakmai indokokat részesedésének eladására.

Ugyanakkor megtudtuk, a fővárosi városvezetés támogatja, hogy a Csatorna Holding Rt. ben meglévő EBRD-részesedést a francia és a német tulajdonos megvásárolja és azt ötven-ötven százalékban elossza. Így a Csatorna Holding Rt. tulajdonosai ötven-ötven százalékban a német és a francia cégek lennének, ha ezt a Fővárosi Közgyűlés is jóváhagyja.

A Csatművek tulajdonosai
A Fővárosi Csatornázási Művek honlapján az alábbi tulajdonosi szerkezetről lehet olvasni: a legnagyobb tulajdonos Budapest Főváros Önkormányzata. A közszolgáltató társaságok privatizációja során a Fővárosi Közgyűlés a társaság alaptőkéjének 25%+1 szavazatú tulajdonhányadát megtestesítő részvénycsomagot átadott 25 évre a Berliner Wasser Betriebe (BWB) és a Compagnie Générale des Eaux (CGE) cégek által alkotott konzorciumnak. Az 1997. november 19-én aláírt szerződés meghatározott üzemeltetési és szakmai irányítási jogok gyakorlásának átengedéséről is rendelkezett. A részvényvásárlási szerződésben rögzített lehetőséget felhasználva a CGE és a BWB 1998 végén létrehozta a Csatorna Üzemeltetési Holding Részvénytársaságot. 2000. június 6-án a BWB az általa birtokolt részvények tulajdonjogát átruházta a Berlinwasser Holding AG-re. Időközben a CGE neve megváltozott, és 2002. március 26-án a részvényeit átadta a Vivendi Environement társaságnak, amelynek új neve Veolia Environement. A francia tulajdonos jogait a Veolia Water Hungary Rt. gyakorolja. Végül a honlap felsorolja az FCSM tulajdonosait: Budapest Főváros Önkormányzata, Berlinwasser International AG, Veolia Water Hungary, Csatorna Üzemeltetési Holding Rt., 2 fő kisbefektető.