Klaudia
-4 °C
2 °C

Csehországban a sportolók keresnek a legjobban

2004.01.19. 12:51
A leggazdagabbak listájának első helyeit már évek óta az Amerikában játszó jégkorongozók és a nyugat-európai klubokban szereplő futballisták foglalják el.
Több mint háromszázmillió koronát (mintegy tízmillió euró) keresett 2003-ban Jaromír Jágr, az amerikai Washington Capitals sportklub cseh származású jégkorongozója. A prágai lapokban a napokban megjelent különféle összeállítások szerint jelenleg éppen Jágr vezeti a legjobban kereső csehek listáját, amelynek az első helyeit egyébként már hagyományosan évek óta az Amerikában játszó jégkorongozók és a nyugat-európai klubokban szereplő futballisták foglalják el.

Jól keresnek a sportolók

Az olasz Juventus cseh csatára Pavel Nedved, aki tavalyi teljesítményéért megkapta a legjobb európai labdarúgónak kijáró Aranylabdát, mintegy 280 millió koronát keresett tavaly. Prágában úgy tudják: 2003-ban mintegy 18-20 külföldi klubokban játszó cseh focista és hokis keresete haladta meg a százmillió koronát. A cseh sajtó szerint ezek az összegek csak a játékosok bruttó alapkeresetét jelentik, amely a különféle reklámtevékenység folytán még ennél is jóval magasabb.

A hazai pályákon játszó jégkorongozók és futballisták is szépen keresnek, de messze nem ennyit. A Mladá Fronta Dnes úgy tudja, hogy a cseh klubokban a legjobb játékosok évente mintegy harmincmillió koronát (egymillió euró) tesznek zsebre.

Állami posztokon is jó

Egymillió euró körüli összegeket kerestek tavaly a cseh pénzügyben, a számítás- és információs technikában, valamint a gyógyszeriparban dolgozó vezető menedzserek is. Nagy pénzek forognak a szórakoztatóiparban. A verhetetlen prágai "aranycsalogány" Karel Gott, valamint a legnépszerűbb női énekesnő, Lucie Bílá egy-egy fellépésért átlagban 300-500 ezer koronát kér. Őket csak Helena Vondrácková közelíti meg, aki egy fellépéséért 250-270 ezer koronát kér.

Az állami szektorban bizonyos posztokon szintén lehet keresni. Hivatalosan a legmagasabb havi bére a Cseh Nemzeti Bank elnökének van, mégpedig 225 ezer korona. Őt a cseh állami vasút vezérigazgatója követi 208 ezer, valamint a Cseh Konszolidációs Ügynökség igazgatója 190 ezer koronás havi fizetéssel.

A politikusok között Václav Klaus államfő kapja a legtöbbet, aki havonta legkevesebb 167 ezer koronát talál a borítékban. Öt Vladimír Spidla miniszterelnök követi 134700 koronás havi fizetéssel. Ugyanez az összeg jár egyébként a képviselőház, valamint a szenátus elnökeinek is. A miniszterek alapfizetése 84 ezer korona.

Összehasonlításul: decemberben az országos havi bruttó átlagfizetés mintegy 16 ezer korona volt.