Edina
-12 °C
-3 °C

Csökken a gyógyszertámogatás?

2005.02.12. 10:42
A közgyógyellátottak támogatási rendszere az Egészségügyi Minisztérium szerint rosszul működik, ezért racionalizálni kell. Meghatározott keretről, és olcsó, de hatékony gyógyszerekről szól az elképzelés.
Az Egészségügyi Minisztérium tervezete szerint a közgyógyellátottak havonta legfeljebb tizenkétezer forint értékben kaphatnának térítésmentesen gyógyszert - írta meg a Magyar Nemzet. A tervezet körülbelül hatezer embert érint, például rokkantakat és hadigondozottakat, olyanokat, akiknek komoly problémát jelent a gyógyszerek kiváltása.

Nehézségek

Jelenleg ők térítésmenetesen válthatnak ki gyógyszereket, igaz, csak az előre meghatározott, sokszor korszerűtlen készítményeket tartalmazó listáról. További problémája a mostani rendszernek, hogy az érintettek korlátlan mennyiségű orvosságot válthatnak ki, ami rengeteg közpénzt emészt fel.

A Magyar Nemzet információi szerint az egészségügyi tárca havi tizenkétezer forintban maximálná a térítésmentes keretet, ezen kívül egyénre szabott listát állítanának össze. Ennek értelmében megnéznék, hogy a betegeknek milyen gyógyszereket kell tartósan szedniük, az azonos hatóanyagú készítmények közül pedig megkeresnék a legolcsóbbat. Az így megállapított keret állna az érintettek rendelkezésére, ennek felső határa lehet tizenkétezer forint.

A Magyar Nemzet beszámolója szerint a Magyar Gyógyszerészkamara ellenzi az elképzelést, nem örülnének neki ugyanis, ha nekik kéne visszautasítaniuk a beteget, mert annak kimerült a "kerete". A Magyar Orvosi Kamara pedig problémásnak tartja, hogy az egyes gyógyszerek másként hatnak a betegekre, ezért nem biztos, hogy a legolcsóbb készítmény mindenkinél beválna.