Piroska
-2 °C
5 °C

Végy egy nagy deficitet...

2006.04.20. 15:30
A női magazinok praktikáinak stílusa - hogyan legyen sima arcbőrünk két hét alatt?, hogyan tartsuk meg a szeretett pasit? - átszivárgott a gazdaságpolitikába is: Csillag István és Mihályi Péter arról írt könyvet, hogyan kellene elérni a stabilitást és megcsinálni a szükséges reformokat másfél év alatt.
A Globális Tudás Alapítvány adta ki Csillag István és Mihályi Péter Kettős kötés című könyvét, amelyben a két szerző receptet ír arra, hogyan lehet 18 hónap alatt elérni a stabilizációt és véghezvinni a már elkerülhetetlen reformokat. Az új kormánynak maximum másfél év áll rendelkezésére a radikális lépések meghozatalára, mert az eredmények kibontakozására legalább két év kell.

A könyvet bemutató Bokros Lajos szerint Magyarország gazdaságának legnagyobb problémája, hogy az ikerdeficit mellett nem lehet fenntartható növekedést elérni, hogy a társadalombiztosítási rendszer elavult, és nincs kapocs a járulékot fizetők és a járadékot élvezők között.

A szerzők szerint az állami szférán belüli spórolás nem elég, a közteherviselés reformja nélkül a célok nem valósíthatók meg, az eladósodottság szintét már nem lehet reformok nélkül kinőni. A kormánynak a hitelesség visszaszerzéséhez egy sor lépést kell meghoznia, rögtön a kormányalakítás után.

Minisztériumok megszüntetése és létszámstop

A minisztériumok és a háttérintézmények számát csökkenteni kell, a fejezeti tartalékokat el kell vonni. Az ál-közalkalmazotti szerződéseket meg kell szüntetni, közalkalmazotti, köztisztviselői létszámstopot kell bevezetni.

Nem kell annyi vállalkozás

Meg kell állítani az adóalapokat felzabáló elköltségesedési gyakorlatot: a számviteli törvény módosításával meg kell tiltani a vállalkozások és a költségvetési intézmények számára a személygépkocsihoz, mobiltelefonhoz és az otthoni számítógép- és internethasználattal kapcsolatos költségek elszámolhatóságát. A nagyobb cégeknél és állami intézményeknél a természetbeni juttatások helyett a dolgozók béremelést kérnek majd, de ez az állam számára jó, mivel nőnek az adóbevételek. Ez a lépés nyilván csődhullámot fog okozni, de a szerzők szerint ez is kívánatos, mivel nem kell 1,3 millió vállalkozás egy tízmilliós országba.

Módosítani kell az áfarendszert

Meg kell szüntetni a kedvezményes - 15 százalékos - kulcsot, abból a tömegközlekedés szuperkedvezményes, ötszázalékos lenne, a többi viszont húsz. Ezek mellett meg kell szüntetni a kiadásnövelő automatizmusokat (indexálás, fogyasztóiár-támogatás, bérbázis-korrekció), és létre kell hozni a költségvetési tanácsot, amely tervezné és ellenőrizné a költségvetést érintő kérdéseket.

Bagatell adók

A szerzők szektorsemleges adózást vezetnének be, amelynek lényege a különféle jövedelemadó-formák, a mögöttük meghúzódó költségbeszámítási elvek és az adó befizetéséhez kapcsolódó eljárásrendek egységesítése. Az szja, az áfa és a társasági nyereségadó egységes mértékét valahol 20-23 százalék között húznák meg, és az lenne a kívánatos, ha a tb-járulékok kulcsa sem térne el nagyon ettől. Amellett, hogy a rendszer egyszerűsítené a költségvetési bevétel tervezését, mérsékelné az adóhivatali korrupciót és az adóeltitkolást is. Ezek mellett megszüntetnék a "bagatell adókat" - eva, ekho - is.

Önkormányzatok

Az önkormányzatok reformjának fő pontja a bevételek megváltoztatása: az iparűzési adó helyett a visszaosztott szja-ból, a részlegesen visszaosztott, megemelt társasági nyereségadóból és a megemelt ingatlanadóból kerülne ki a helyhatóságok bevétele. A szerzők komplex kistérségeket hoznának létre, és a 200-300 ezer lakos szükségleteit megszervező önkormányzati egységeket illetné meg az adókivetési jogalanyiság.

Tb és egészségügy

A tb-reformnak az egyéni számla és a 100 százalékos felbruttósítás lenne az alapja: a tb-vel kapcsolatos minden járulékfizetés közvetlenül a munkavállalónál, a neki járó keresetből közvetlenül levonva jelenne meg - az szja-hoz hasonlóan. Szükség lenne a korkedvezményes nyugdíjazási rendszer szigorítására, a rokkantsági és özvegyi elláts önálló pénzügyi konstrukciójának kialakítására.

Az egészségügyben többek között a több-biztosítós modellre való áttérését ajánlják 2007. január elsejétől, a szakrendelők privatizásálását, a taj-kártya és a közgyógyellátási rendszer szigorítását.