Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Javaslat az iparűzési adó kiváltására

2004.02.24. 19:11
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) vizsgálja azt a lehetőséget, hogy a költségvetés függvényében, 2005-2006 folyamán megvalósulhat-e az iparűzési adó kiváltása, mondta kedden Csillag István, a tárca vezetője.
A rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón a miniszter közölte: "vizsgáljuk, hogy az iparűzési adót ki tudjuk-e váltani az önkormányzatok finanszírozási biztonsága megőrzésével".

Mint mondta, figyelemmel arra, hogy az idén már csökkent a nyereségadó, azt a lehetőséget vizsgálják, hogy például egy szlovák vagy egy cseh nyereségadó szintet véve alapul lehet-e a nyereségadó jellegű bevételeken való osztozást a központi költségvetés és a helyi önkormányzatok között az önkormányzatok javára javítani. Ez adócsökkentésnek is felfogható, tette hozzá a miniszter.

Emlékeztetve arra, hogy az idei évtől az iparűzési adó 25 százalékát a vállalkozások levonhatják a nyereségadó alapjából, Csillag István a helyi adó ügyében a tervezett lépést e folyamat következő állomásának nevezte.

Csillag István szavai szerint vizsgálják, hogy valóban lehet-e egy átlátható, áttekinthető, új, egyszerűbb adóhelyzetet teremteni, annak érdekében, hogy a vállalkozók, befektetők Magyarországot válasszák. Mint elmondta, ebben a mederben vizsgálják többek között a szlovákok kísérletét is, hiszen náluk minden adónem 19 százalékos.

Az szja 19 százalékra történő csökkenésével kapcsolatban a gazdasági miniszter elmondta: a szlovák tapasztalatok alapján azt is megvizsgálják, hogy lehet-e egy 19-25 százalékos sávban előnyt szerezni egy világos és egyszerű adórendszerrel.

Csillag István elmondta: 2006 végéig az Európai Unió és a magyar költségvetés közös forrásaiból 1 350 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre. Az Európa Terv keretében meghirdetett Gazdasági Versenyképesség Operatív Program során 22 pályázatot írtak ki, amelyek keretösszege összesen 39 milliárd forint.

Csillag István közölte: a ciklus végéig 420 kilométer autópálya épül meg, amelyből még az idén 57 kilométernyi szakaszt adnak át.