Valér
2 °C
8 °C

Megvannak a H5N1 első hazai áldozatai

2006.03.23. 15:45
Megvannak a H5N1 első magyar áldozatai: a Békés megyei 400 ember szoros kapcsolatban állt a csirkékkel - igaz, ők a vírus hatására nem megbetegedtek, csak a munkájukat vesztették el. Az ágazatban nem lehet kizárni a további elbocsátásokat.
Négyszáz dolgozó munkahelye szűnik meg egy hónapon belül a Carnex-csoporthoz tartozó Békéscsabai Baromfi-feldolgozó Kft.-nél. A társaság vezetése kedden döntött arról, hogy leállítja a csirkefeldolgozó gépsorát, mert az eladott csirkehús kilóján 40-50 forintot vesztett - mondta Zoltán Péter, a csoport kommunikációs vezetője az MTI-nek. Véleménye szerint a madárinfluenzáról terjedő hírek miatt az elmúlt öt hétben 20 százalékkal esett vissza a csirkehús fogyasztása, az árak pedig 15 százalékkal csökkentek. A békéscsabai csirkefeldolgozó gépsoron hetente 150 ezer baromfit vágtak le, a feldolgozás csak egy hónap múlva áll le, mert a már leszerződött szárnyasokat levágják.

A 400 dolgozó csoportos leépítését a cég bejelentette a helyi munkaügyi központnak is, de közülük néhányan munkát találhatnak maguknak a cégcsoport orosházi és mezőkovácsházi üzemeiben. A békéscsabai gyárban nem szűnik meg teljesen a munka, a víziszárnyas-vonalon 400 ember továbbra is dolgozik majd, a leállított berendezések is Békéscsabán maradnak, és ha rendeződik a piac helyzete, újra elindítják őket.

Sok jóra továbbra sem lehet számítani

Takács László, a Baromfi-terméktanács ügyvezetője szerint nem lehet kizárni a további elbocsátásokat az ágazatban, mivel február közepe, a H5N1 magyarországi megjelenése óta meglehetősen rossz a baromfifeldolgozás helyzete Magyarországon. Egy hónap alatt 15-20 százalékkal esett vissza a kereslet, 12 ezer tonna feldolgozott baromfi maradt a hűtőházakban. A kereslet csökkenésének mértéke egyébként az utóbbi pár napban mérséklődött, ennek konkrét okai azonban még nem ismertek. Az árak alakulása még kevésbé kedvező a feldolgozók számára: tavaly év végén három hónap alatt 15-20 százalékkal csökkentek, és azóta sincs változás. Takács szerint összességében mintegy ötmilliárd forint kárt szendvedhetett el az ágazat a vírus felbukkanása óta.

Magyarországon 80-100 ezer ember keresete származik közvetlenül a baromfifeldolgozásból. Hogy mennyire szükségszerű a dolgozók elküldése, az csak a cégek aktuális helyzetén, mozgásterén múlik - véli Takács, aki szerint a vírus hatásai leginkább a csirkefeldolgozást érintik.

Kárenyhítés jön

Az Európai Bizottság hétfőn döntött arról, hogy pénzeket szán a kárenyhítésre. Gráf József agrárminiszter szerint az uniós és a hazai források fele-fele arányban finanszíroznák a gazdák kárát: többek között a készletek felszaporodásából következő tárolás, a kínálat fékezése és a korai vágás következtében felmerülő költségeket - Takács szerint ezt a baromfifeldolgozók legkorábban egy hónap múlva igényelhetik. Lapunk értesülései szerint az állami támogatás tervezett összege mintegy ötmilliárd forint.