Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Romlott álmagyar csirke a Tescótól?

2006.10.03. 09:30
Szeptember végén több fogyasztó is emailben fordult a Baromfi Terméktanácshoz, hogy elpanaszolják, a Tesco áruházaiban vásárolt - magyarnak mondott - csirkecombok egy-két nap alatt megbüdösödtek, tudta meg az Index. A terméktanács állítja, hetek óta nem szállítottak magyar csirkét az áruházláncba, így az valószínűleg máshonnan származik. A Tescóhoz nem érkezett panasz, az áruházláncnál leszögezték, csak magyar hústerméket árulnak.

Felháborodott levelek sokaságát kapta múlt héten a Baromfi Terméktanács, amelyben számon kérik a magyar eredetű csirkecomb minőségét – tudta meg az Index. A fogyasztók állítása szerint szeptember végén a Tesco áruházakban vásárolt csirkecombok egy-két nap alatt megbüdösödtek, megromlottak.

Magyar-e?

A terméktanács szerint a hús ilyen gyors megromlása ellenőrzött magyar termelők áruinál elképzelhetetlen volna. A szervezet vezetői elmondták, a védjegyes körbe tartozó forgalmazók ezekben a hetekben egyáltalán nem szállítottak darabolt csirkecombot a Tescóba. Bár az említett áruházlánc korábban deklarálta, csak magyar baromfitermékeket forgalmaz, az események felvetik annak gyanúját, hogy a Tesco a vásárlókat becsapva magyar termék gyanánt távolról ide szállított, időközben lejárt szavatosságú csirkecombot forgalmaz.

Ha ez történik, azt a Baromfi Termék Tanács különösen sérelmezi, hiszen a madárinfluenza-pánik kitörése óta komoly erőfeszítéseket tett, hogy megmutassa a vásárlóknak, milyen biztonsági garanciákat testesít meg az ellenőrzött magyar baromfi védjegy. A magyar forgalmazóknak teljes nyomon követési rendszert kell fenntartaniuk, amely a csomagolt terméktől a tojásig visszamenőleg azonosíthatóvá teszi minden termékük eredetét. A kapcsolódó tájékoztatási programra az érdekvédelmi szervezet az utóbbi másfél évben mintegy 400 millió forintot költött.

Szigorú védjegyhasználat

Az ennek is köszönhetően megerősödött, messzemenően megszolgált bizalmat teszi kockára minden hazárd kereskedelmi megoldás – nyilatkozták a Baromfi Terméktanácsnál. 2005 telén az áruházláncok még versengve biztosították vásárlóikat arról, náluk csakis ellenőrzött magyar termék kapható. 2006 tavaszán már annak jelei mutatkoztak, hogy az olcsó külföldi dömpingáru kísértése erősebb lehet a fogadkozásnál.

A terméktanács eddig is elzárkózott attól, hogy kereskedelmi vállalkozásoknak jogosultságot adjon a védjegy használatára, hiszen a hentespultokból árult nem csomagolt áruk eredete ellenőrizhetetlen. A szervezet képviselői szerint az élelmiszernek a termelőtől a vevő asztaláig megtett útjából az áruház raktárától a hentespultig vezető szakasz a legkritikusabb.

A terméktanács az ÁNTSZ-hez és a fogyasztóvédelmi felügyelethez fordul, kérve az ügy kivizsgálását.

A Tesco nem érti

A Tesco sajtóosztályán az Indexnek elmondták, nincs erre vonatkozó vizsgálati eredmény az áruházláncnál. Hivatalos szerv nem állapította meg, hogy romlott hús került volna forgalomba. Az áruházlánchoz egyébként nem érkeztek panaszok hasonló ügyben az elmúlt hetekben.

A sajtóosztályon azt is leszögezték, hogy a Tescóban csak magyar hústerméket árusítanak. A védjegyet pedig csak azokra a termékekre teszik rá, melyekre az előírások szerint lehet.