Benedek
-5 °C
5 °C

Csak jövőre érkezik a pénz Ferihegyért?

2005.12.16. 08:21
Valószínűleg csak 2006-basn fut be Ferihegy privatizációs bevétele. A kormány felhatalmazást kér az Országgyűléstől a Nemzeti Autópálya Rt. hiteleinek átvállalására.

Még karácsony előtt sor kerülhet a Ferihegyi repülőtér üzemeltetésének privatizációjáról szóló szerződés aláírására - jelentette ki Katona Tamás, a PM közigazgatási államtitkára. Az ügylet pénzügyi lezárása viszont így a két ünnep közé esne, és az államigazgatási munkarend, valamint a banki szünnapok miatt nem lehet teljesen biztosra mondani a bevétel idei beérkezését.

Felhatalmazást kér

A kormány ezért mind az idei, mind a következő évre felhatalmazást kér az Országgyűléstől a Nemzeti Autópálya Rt. hiteleinek átvállalására. Mint ismert, a kabinet szándékai szerint a 464,5 milliárdos bevétel egy részét az autópályák 170 milliárdos hitelének átvállalására kívánja fordítani. A fennmaradó rész az államadósság előtörlesztését szolgálhatja.

A kormány a relatíve legnagyobb kamatfelárú hiteleket kívánja először törleszteni, de arról nem nyilatkoztak, hogy a deviza- vagy a forintkölcsönöket veszik-e előre. Erről többek között a jegybankkal is konzultálnak.

A PM a módosított prognózisnál 2 milliárd forinttal jobb, azaz 1021 milliárd forintos államháztartási hiányt vár 2005 egészére - közölte Katona. Bár az államtitkár októberben még 218 milliárd forintos december havi többlettel számolt, már akkor is megjegyezte, hogy 175 milliárd forint is elég lehet, ha befolyik az állami vagyon értékesítéséből várt bevétel. Decemberre a legújabb terv 175,87 milliárd forintos pozitív egyenleggel számol.