Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Csökkent a lakosság költekezési kedve

2006.03.01. 08:18
Szinte minden kategóriában emelkedett a forinthitelek kamata, ennek megfelelően javul a lakosság megtakarítási és költekezési hányadosa. A hitelállomány harminc százalékát adták a devizakölcsönök.

Idén az első hónapban a háztartásoknak nyújtott forinthitelek átlagos kamatlába szinte minden kategóriában emelkedett - derül ki az MNB legfrissebb jelentéséből. Emellett a betétekért az egyéves lejárat kivételével (itt is csak egyedi hatás miatt volt másként) alig több, vagy egyenesen kisebb kamatot fizettek a bankok, mint 2005 decemberében.

Harmada deviza

Ilyen körülmények között cseppet sem meglepő, hogy a hitelintézeti marzs tovább hízott. A háztartási szektor esetében a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamatlábai közötti különbség 2006. januárban 13,51 százalékpontról 14,36 százalékpontra emelkedett.

Ugyanakkor a nem pénzügyi vállalatok hitelei és betétei között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetén az átlagkamatlábak közötti különbség 2,28 százalékpontról 1,67 százalékpontra apadt. Az MNB most tette közzé a betét- és hitelállományokra vonatkozó adatait is.

A számokból kiderül, hogy az idén sem csitult a devizahitelezési lendület. Január végén már a teljes lakossági hitelállomány 30 százalékát adták a devizakölcsönök. Kedvező viszont, hogy a hónap során a hitelek állománya mintegy 16 milliárd forinttal kevésbé (33,4 milliárddal) nőtt, mint amekkora összeget a háztartások betétként elhelyeztek.