Gerzson
-3 °C
2 °C

Csányié a legnagyobb tejipari cég

2005.11.24. 09:18
Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóé lehet a legnagyobb hazai tejipari vállalkozás, mivel a Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a már ma is Csányi-érdekeltségű pécsi Új-MiZo Rt. és az olasz tulajdonú szegedi Sole Rt. fúzióját. Az új társaság 31,7 százalékos részesedésével megelőzheti az eddig piacvezető Friesland Hungária Rt.-t.

Új piacvezető cég születhet a hazai tejiparban, mivel a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató közvetett érdekeltségébe tartozó pécsi Új- MiZo Rt. és az olasz tulajdonú szegedi Sole Hungária Rt. fúzióját – tudta meg a Világgazdaság.

Beolvadna

A tranzakció során az Új-MiZo olvad be a Soléba. Az új társaság piaci részesedése a GVH szerint 31,7 százalékot tehet ki, szemben az eddig piacvezető, holland érdekeltségű Friesland Hungária Rt. 25 százalék körüli részarányával. A Sole 34,6 milliárd, az Új-MiZo 27 milliárd forint árbevételt ért el 2004-ben, míg a Friesland információink szerint 56,8 milliárdot.

A fúziót a két társaság közgyűlésének is jóvá kell hagynia, ez értesüléseink szerint a jövő héten történik meg. A mindkét cég jogutódjának minősülő új vállalkozás szavazati jogot biztosító részvényeinek 50,5 százalékos tulajdonosa a ciprusi Unostar Enterprises (UE) Ltd. lesz, amely ma az Új-MiZo részvényeinek 84,02 százalékát birtokolja.

Az UE százszázalékos tulajdonosa a Bonitas 2002 Kft., amely Csányi Sándor érdekeltségébe tartozik. A Bonitas irányítja többek között a pécsi Délhúst és a szegedi Picket is. A csoport összesített árbevétele 93 milliárd forint volt 2004-ben.

A fúzióhoz azért volt szükség a GVH engedélyére, mert a két tejipari cég tavalyi együttes nettó árbevétele meghaladta a tízmilliárd forintot, illetve a beolvadó Új-Mizo Rt. és kapcsolódó cégeinek együttes árbevétele az 500 millió forintos limitet. A hivatal az ügyben azt vizsgálta, hogy a tranzakció nem hoz-e létre vagy nem erősít-e meg olyan gazdasági erőfölényt, amely akadályozza a hatékony versenyt az érintett piacon.

Veszélyek

A GVH álláspontja szerint nem valószínű, hogy a 31,7 százalékos piaci részesedéssel létrejövő új vállalkozás gazdasági erőfölénybe kerülne. Ugyan csökkenhet a verseny, de a Friesland részesedése így is 20-25 százalékos. Számolni kell a jelentős kapacitástartalékú egyéb hazai vállalkozások, illetve a dinamikusan bővülő, már 10 százalékos részarányt elérő import versenyével is – mutatott rá a versenyhatóság.

Az összeolvadás után létrejövő társaság pontos tulajdoni szerkezetéről és vezetéséről csak a közgyűlések után lehet nyilatkozni – tájékoztatták lapunkat Csányi Sándor környezetéből, s hozzátették: a fúziós folyamat válasz azokra a gazdasági kihívásokra, amelyek a tavalyi uniós csatlakozás után érték a tejipart. A két cég összevonásának alapvető célja, hogy javuljon a versenyképesség. Ez a koncentráció növelésével, a termelési folyamatok koordinálásával, a méretgazdaságossági előnyökkel és más szinergiák kihasználásával valósulhat meg – tudtuk meg.

Mint ismert, a tulajdonosok a termék-előállítást az Új-MiZo kecskeméti és pécsi üzeméből már korábban áthelyezték a két társaság többi gyárába. Az Új-MiZo Csornán, a Sole Szegeden, Makón és Bácsbokodon állít elő tejtermékeket. A megmaradó feldolgozóegységek működése folyamatos, újabb szervezési lépésekre csak a piaci körülmények jelentős megváltozásával lehet szükség.