Piroska
-1 °C
5 °C

Sosem volt még ennyi fizetésképtelen cég

2006.10.04. 11:12
Az idei első háromnegyed évben 18 százalékkal emelkedett a fizetésképtelenség miatt indított eljárások száma - derül ki a Coface Hungary jelentéséből. A felszámolási eljárások aránya csaknem 20 százalékkal nőtt, csődeljárást viszont 18 helyett csak 14 cég ellen indítottak. Továbbra is az építőipar, a textilipar, valamint a kis- és nagykereskedelem számít kockázatos iparágnak.

A hazai fizetésképtelenségi eljárások száma az idei kilenc hónapban 18 százalékkal, 9319-ről 11 007-re emelkedett - közölte a Coface Hungary szerdán. A hitelminősítéssel és követeléskezeléssel foglalkozó Coface Hungary friss elemzéséből kiderül, az év első háromnegyed évében - összehasonlítva a tavalyi hasonló időszak adataival - főleg a felszámolási eljárások száma nőtt.

Minden huszadik textilcégnek vége

A tavalyi első kilenchavi 5838-ról 6969-ra, 19,37 százalékkal emelkedett a felszámolásra ítélt cégek száma. Nagyjából hatszázzal - 3463-ról 4024-re - nőtt a végelszámolás alá vont társaságoké is, ami 16,2 százalékos növekedést jelent. A már tavaly is elenyésző számú (18) csődeljárás tovább csökkent, idén kilenc hónap alatt 14 cég került csődbe, és kezdett eljárást a vállalkozások fizetőképességének tényleges helyreállítására.

Az iparágakat vizsgálva az év első kilenc hónapjában továbbra is az évek óta vegetáló textilipar mutatja a legmagasabb csődhányadot (száz cégenként 4,52 eljárás indult). A legkockázatosabb iparágak továbbra is az építőipar, valamint a kereskedelmi vállalkozások maradtak, ahol összességében a fizetésképtelenségi eljárások 46 százalékát indították.

Budapest és Pest megye

Az egyes iparágakban tevékenykedő cégek számát összehasonlítva az eljárások számával, ugyancsak egyértelmű az építőiparban, valamint a kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások magas kockázata - olvasható a közleményben. Az ingatlangazdálkodásban 41,56, az építőiparban 23,4, míg a kiskereskedelemben 19,3 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi eljárások mennyisége. A turizmusban és a mezőgazdaságban ugyanakkor érdemben nem változott a fizetésképtelenné vált cégek száma.

Az eljárások csaknem felét továbbra is Budapesten és Pest megyében indították, de arányosan Nógrád megyében a legrosszabb a helyzet. Javultak a mutatók Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, míg romlottak, de az országban még mindig a legjobban Győr-Moson-Sopron megyében.