Eleonóra
-1 °C
2 °C

A csődbűntett a leggyakoribb

2006.10.25. 07:38
A VPOP-hez átkerült gazdasági bűncselekmények közül a leggyakoribb, a csődbűntett, ezt követi az adócsalás, illetve a csalás. A szeptember végéig előirányzott bevételeket a testület túlteljesítette.

Az uniós források jogosulatlan felhasználása miatt tavaly 43 ügyben tettek feljelentést a fejlesztési pénzekből megvalósuló projekteket ellenőrző szervezetek. A leggyakrabban a mezőgazdasági támogatásokkal éltek vissza a pályázók, akik privát bankszámlájukra utalták át az előleget vagy például ingatlant vásároltak belőle - mondta Bencze József, a VPOP vezérőrnagya.

A pénzügyőrség szeptember közepén számos nyomozati jogkört átvett a rendőrségtől, többek között munkáltatói adócsalással, jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, a számviteli rend megsértésével és csődbűntettel kapcsolatos bűncselekményekben nyomoznak. Az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése miatt eddig 15 ügyben indított eljárást a VPOP, összesen 350 millió forintnyi uniós forrás felhasználásával kapcsolatban. A testület nemrégiben négy magánszemélyt tartóztatott le 1,1 milliárd forintos csempészet gyanúja miatt.

Az elkövetők három magyar gazdasági társaságot felhasználva csaknem 15 tonna vasárut, elsősorban acélt importáltak, és egy új-zélandi offshore cég, a Barcley Steel Ltd. számláit felhasználva a behozott árut a valós érték harmincad részéért vámkezeltették. Az APEH vagyonosodási vizsgálatot indított az elkövetőkkel szemben; ketten még soha nem adtak le bevallást, a többiek éves szinten félmillió forint után fizettek adót. A pénzügyőrséghez átkerült gazdasági bűncselekmények közül a leggyakoribb, a csődbűntett, ezt követi az adócsalás, illetve a csalás. A szeptember végéig előirányzott bevételeket a testület túlteljesítette, jövedéki adóból csaknem 30 milliárd forinttal több, összesen 547,1 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, elsősorban a hathatós ellenőrzésnek és új módszereknek köszönhetően - tudta meg a Napi Gazdaság a VPOP első emberétől.