Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Drágulhat a csoki

2005.04.20. 10:57
Spekulatív tőke hajtja fel az alapanyag árát, ezért augusztustól öt-tíz százalékkal drágulhat a csokoládéféleségek ára, írta a Világgazdaság.

Elefántcsontpart a világ egyik legnagyobb kakaótermelő országa, de a belpolitikai zavargások miatt kevesebbet exportál, és részint ennek a hatására a kakaóvaj húsz-huszonöt, a kakaómassza tíz-tizenegy százalékkal drágult tavaly óta. A befeketetők ráadásul az ígéretes lehetőségeket látva megjelentek a kakaópiacon, és felhajtották az árakat, írta a Világgazdaság.

A gazdasági napilap szerint az alapanyagárak 1997 óta nem voltak ilyen magasak, de csak augusztusban, az új csokoládéipari szerzon kezdetén derül ki, hogy pontosan mekkora lesz a drágulás.

Keserű a mogyoró

A magyarországi az árváltozást mérsékelheti az uniós csatlakozást követően megnőtt verseny, a kereskedők ugyanis az előnyösebb importcsatornákon mind több külföldi csokládét hoznak az országba. A Világgazdaság ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai édesipari cégeknél további gondot a magas cukorár, és hogy a törökmogyoró ára a kilogrammonkénti 2,5-3 dollárról 10 dollárra nőtt, miután a törökországi ültetvények az elmúlt év áprilisában elfagytak.