Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nagyobb kiadáscsökkentésre kényszerül a kormány

2005.09.01. 10:05
Idén már nem lépi túl az államháztartási hiány mértéke a tervezett szintet - legalábbis ezt ígérte a Reutersnek nyilatkozó Veres János. A pénzügyminiszter szavait ugyanakkor némileg megkérdőjelezheti az a csütörtökön napvilágot látott hír, hogy a tényleges deficit tavaly jóval meghaladta a tervezettet. Veres először ismert el: nem elég a kormány által eddig hangoztatott 200 milliárdos kiadáscsökkentés.
Idén három egymást követő évi hiánytúllépés után a pénzforgalmi szemléletű deficit a kijelölt célt, az 1023 milliárd forintot nem fogja meghaladni - nyilatkozta a pénzügyminiszter a Reutersnek. Jövőre a kormány folytatja az idén megkezdett hiánycsökkentést, az eredményszemléletű GDP-arányos deficit 3,6-ról 2,9 százalékra csökken.

Több többlet

Veres János három főbb indokot hozott fel, amelyek miatt a szeptemberi átmeneti hiánytúllépés miatt mégis tartható az idei pénzforgalmi szemléletű deficit. Első helyen azt említette, hogy a korábban gondolt 100 milliárdnál nagyobb lehet év végén a költségvetés többlete. Az államháztartás decemberben hagyományosan többlettel szokott zárni, ennek mértéke tavaly 151 milliárd, ám 2003-ban csak 76,6 milliárd forint volt.

A Budapest Airport Rt. privatizációjából befolyt összegre is nagyon számít a pénzügyminiszter. Ennek a pénznek egy részét a kormány fel fogja használni idén és jövőre is deficitcsökkentésre. Az erre használt összeg teljes nagyságrendje jóval több mint 100 milliárd forint lehet. Harmadik tételként azt említette meg, hogy az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek átadandó autópálya-szakaszokból a költségvetésnek beérkező áfabefizetések idén év végéig több mint 50 milliárd forintot tesznek ki, melynek visszautalásával 45 napot várhat a büdzsé.

Ez utóbbi két tétel azonban csak a pénzforgalmi szemléletű deficitet teszi "széppé", ezt Veres is elismerte. Az EU és a piacok számára igazán érdekes eredményszemléletű deficitet tehát nem érintik, ráadásul a reptéri privatizációs bevételek hiánycsökkentésre való felhasználásánál várhatóan módosítani kell az elszámolási szabályokon is.

Mégis nagyobb kiadáscsökkentés kell?

A Reutersnek adott nyilatkozatában a pénzügyminiszter először ismerte el: nem elegendő a jövő évi költségvetési célok - elsősorban a 2,9 százalékos GDP-arányos hiány - eléréséhez a 200 milliárd forintos kiadáscsökkentés. Veres most úgy fogalmazott: a minisztériumok működési kiadásait 200-300 milliárd forinttal mérséklik. A miniszter ehhez hozzátette azt is, hogy a minisztériumi kiadások csökkentése "csak egy folyamatos strukturális változtatás segítségével lehet, nem lehet egyik hónapról a másikra tologatni, vagy a háttérintézmények rejtett finanszírozásával".

A deficitcsökkentés további forrásakra is szükség van. Ennek érdekében csökkennek a csupán magyar pénzből finanszírozott állami beruházásokra szánt összegek is (az Index előrejelzésének megfelelően). Jövőre ugyanis az európai uniós források az ideinél nagyobb keretben állnak rendelkezésre. A miniszter úgy véli, hogy a fiskális politika megadja a lehetőséget arra, hogy mind idén, mind jövőre - a legutóbbi Reuters elemzői konszenzusban megfogalmazott értékeknél alacsonyabb szintre - csökkenjen a jegybanki alapkamat.