Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Földgázmezőket adna el a Mol

2004.05.19. 07:44
Először hirdet meg magyarországi földgázmezőket értékesítésre a Mol. Ezzel a lépéssel portfóliótisztítást hajt végre a cég, jó lehetőséget kínálva helyi vállalatoknak a földgázhoz jutáshoz.
Két földgázmezőt hirdetett meg a Mol, amelyekre június 11-ig lehet jelentkezni a befektetőknek. A Mol a téti és celldömölki földgázmezők esetében tág lehetőséget kínál fel az érdeklődőknek, az értékesítés mellett ugyanis közös hasznosítás is választható alternatívaként.

Mennyit ér?

Bár a földgázkitermelés az alaptevékenységei közzé számít a Mol Rt.-nek, jobb üzleti lehetőségei is vannak ennél a két mezőnél, ezért döntöttek hasznosításukról, ami a kitermelési portfólió optimalizálását jelenti - mondta Lukács Bea, a Mol szóvivője. A kőolajjal és földgázzal foglalkozó társaságoknak megvannak azok a belső számaik, amelyek alapján egy-egy termelési mezőn - nyereségesség szempontjából - még megéri dolgozni.

Ám attól, hogy a Mol jobb befektetési lehetőségek felé kacsingat, helyi szinten még bőven hozhat nyereséget egy felkutatott mező kitermelése az erre szakosodott cégeknek vagy környékbeli vállalatoknak - mondta a szóvivő. Azt, hogy a két meghirdetett mező mekkora, nem hozza nyilvánosságra a Mol - ezt a 300 ezer forintos pályázati dokumentum megvételével lehet megtudni -, de vélhetően nem lehet túl nagy. E két mező után nem kell a lakossági kompenzáció miatt megemelt bányajáradékot fizetni - emelte ki Lukács Bea.

Hasznosítás

A két mező hasznosítási formája kötetlen, vagyis lehet energetikai célú ipari vagy egyéb megoldás is. Amennyiben értékesítés lesz, akkor a Mol eladja a mezők bányászati jogát és a tárgyi eszközöket is. A pályázat kétfordulós lesz, az előminősítés határideje június 25.

A Mol 2003 végén 18,5 milliárd köbméter bizonyított földgázkészlettel rendelkezett, amelyeket már termelésbe is állított. Ugyanez a készlet egy évvel korábban 13,5 milliárd volt.

A Molnál egyébként most zajlik az előkészítése három, gáztevékenységgel foglalkozó társaság partnerbevonásának. A Mol vezetői szerint nagyfokú az érdeklődés, és akár már az idén lezárulhat a folyamat. Az adatszoba a napokban nyílik meg az érdeklődők előtt.