Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Medgyessy: kemény takarékosságra lesz szükség

2003.08.19. 10:51
Nem reális megszorításról beszélni, kemény takarékosságra lesz szükség - mondta Medgyessy Péter a Klubrádiónak. A kormányfő nem akar hitelt felvenni, nehogy eladósodjon az ország.
A jövő évben reálértéken növekednek a költségvetési kiadások és jelentős fejlesztések kezdődnek, ezért "nem reális" megszorításokról beszélni - mondta Medgyessy Péter a Klubrádiónak adott interjújában. "Ilyen esetben megszorításokról beszélni nem reális; azt lehet mondani, hogy nagyon kemény takarékosságra lesz szükség" - fogalmazott. Szavai szerint a takarékosság az állam kötelessége és egyúttal "polgári erény is".

Hangsúlyozta: ez a kormány szeretne néhány olyan maradandó alkotást létrehozni, amelyik az ország számára jó és további esélyeket nyit. Példaként az autópályák építését, a fővárosi 4-es metró és a szennyvíztisztító megépítését említette. "A jövő évben is 3 százalékos növekedés lesz" - mondta a kormányfő, aki az idei év egészére 3-3,5 százalékosra becsülte a gazdasági fejlődés mértékét.

A kormány nem vesz fel hitelt

Arra a kérdésre, hogy miért nem vesz fel a kormány hitelt, a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy az állam által most felvehető hitelek megtérülése lassú és kérdéses lenne, s ő el akarja kerülni az ország eladósodását. Emlékeztetett arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas években adósságválság alakult ki több országban, köztük Magyarországon is. "Nem engedem meg azt, hogy az ország még egyszer egy ilyen helyzetbe kerüljön" - jelentette ki.

Egy kérdés kapcsán szólt arról, hogy a kormány a következő hónapokban megtárgyalja a MÁV korszerűsítésének koncepcióját. "Áldozni kellene arra, hogy a vasutat fejlesszük, hogy korszerű, gyors és tiszta legyen a vasút" - közölte, hozzátéve: ennek meg kell találni az ellentételét.